protoursnooker.blogg.se

Sammanfattning International Championship 2017

Kategori: Turnering

Vinnare: Mark Selby
Högst serie: 147 - Kyren Wilson
Flest centuries: 9 - Mark Allen, Judd Trump
Spelare med störst alt. mest noterbara rankingförändring: +5 placeringar (11 till 6) - Mark Allen. +16 placeringar (55 till 37) - Yan Bingtao. +15 placeringar (63 till 48) - Robbie Williams. -14 placeringar (35 till 49) - Thepchaiya Un-Nooh.
 
Det blev ett lyckat titelförsvar för Mark Selby som befäste sig än mer som världens bästa spelare för stunden. Leicester-sonen är en tuff nöt att knäcka över längre distanser då hans matchspel håller absolut högsta klass. I finalen besegrade han sin gode vän Mark Allen med 10-7 och han är nu uppe i över 1,4 miljoner pund på rankingen. För att förstå hur mycket det är kan man jämföra med tvåan Ding Junhui som har 640 000 pund, alltså 800 000 pund bakom! Allen gjorde en fantastisk fin turnering med 9 centuries där den mest imponerande segern kom i kvartsfinalen över Judd Trump (6-5). Selby i sin tur fick en ganska bekväm lottning genom veckan där Mark Williams var den tuffaste motståndaren fram till finalen. 
 
Yan Bingtao fortsätter att visa framfötterna då han nådde personrekord med en semifinal denna vecka. Han stod för ett par rejäla skrällsegrar då han avfärdade English Openmästaren Ronnie O'Sullivan med 6-1 i första omgången och sedan världsfyran John Higgins i kvartsfinalen med 6-2. Mellan dessa dundersegrar slog han dessutom ut Ricky Walden och en formstark Jack Lisowski och 17-åringens karriär går som en raket rakt upp för stunden och han förstärker sin position som kanske den störste unge talangen inom snooker i världen för tillfället. Han är redan rankad 37:a och frågan är hur lång tid det tar innan han vinner sin första rankingturnering och bryter sig in topp 16 på rankingen?
 
Den andra förlorande semifinalisten var 2015 års German Mastersmästare Martin Gould. Detta var ett steg i rätt riktning för 19:e rankade Gould som nådde sin första semifinal sedan just German Masters i februari tidigare i år. Han borde dock ha fått packat väskan tidigare än så då han låg under med 4-0 mot Kyren Wilson i sextondelsfinalen men vann fem raka frame bara för att Wilson sedan skulle göra en 147:a och ordna till ett skiljeframe. Gould visade dock kyla och stod för en 70-serie för att gå vidare. 
 
Andra spelare som ska nämnas är Robbie Williams som nådde kvartsfinal för andra gången i sin karriär med seger över Neil Robertson som höjdpunkt. Kurt Maflin stod för tre centuries i sin match mot Ryan Day i första omgången bara för att i sluändan falla i skiljeframe. Detta understryker Maflins offensiva kvalitéer liksom hans sämre sida när det kommer till jämnhet och förmåga att stänga en match. 
Zhao Xintong var den enda spelaren som vann en match av de sju jag nämnde innan turneringen som är indragna i streckstriden för att hålla sig kvar på touren till nästa säsong. Detta innebär att ingen av de övriga spelarna tog ett steg närmare ett nytt proffskontrakt under föregående vecka och snaran börjar sakta men säkert dra åt. 
 
Den stora snackisen annars var publiken som lös med sin frånvaro i stort sett hela vägen fram till finalen. Enligt uppgifter ska biljettpriserna vara orimligt höga i Kina vilket ska ligga till grund för detta och många spelare och profiler uttröck sitt missnöje. Detta blir något att se över för Barry Hearn, Jason Ferguson och övriga ansvariga till framtida turneringar som spelas i Kina. 
 
Då turneringarna avlöser varandra under denna tid på året så har i skrivande stund redan Champion of Champions startat i Coventry. Detta går att följa på Viasat och Viaplay. Jag kommer inte skriva om turneringen på bloggen utan hänvisar till mitt twitterkonto "Protoursnooker" (@AEjdetorp) under veckan för uppdatering. 
 
 
 
Kommentera inlägget här: