protoursnooker.blogg.se

Sammanfattning Hösten 2017 - Halvtidsinlägg Del 2

Kategori: Sammanfattning halvtid/säsongsavslut

Innehållsförteckning
 
1. Inledning
2. Spelare Som Har Underpresterat
3. Förklaring Av Del 4
4. Touren - Överlevnadskampen 
5. Avslutning
 
 
1. Inledning
 
I del 1 så gick jag igenom de spelarna som toppade statistiken och presterat bäst under hösten. I denna fortsättning av inlägget så kommer allt fokus ligga på de spelarna som underpresterat mot sin förmåga samt en titt på vilka spelare som riskerar att falla av touren efter säsongen. 
 
 
2. Spelare Som Har Underpresterat
 
Denna kategori är en omnämnande för de spelare som jag anser har överraskat mig mest negativt under höstsäsongen. Den som står som etta på denna lista är nödvändigtvis inte den spelare som har presterat sämst utan snarare den som presterat mest under den nivå av vad jag förväntade mig av spelaren. 
 
Vi börjar att kika på några bubblare som inte tar sig in topp 5 på listan:
 
Ding Junhui är onekligen en av de största namnen i Snooker och någon man har stora förväntningar på. "Pandapojken" från Kina har nu hunnit blivit 30 år gammal och är inte längre en av de yngre spelarna på touren utan tillhör snarare det rutinerade gardet. Fjärde platsen på världsrankingen indikerar att han presterat fint de senaste par säsongerna men hösten 2017 blev en besvikelse för Ding. Trots en titel (World Open) så var det i övrigt ont om bra prestationer och faktum är att han förutom vinsten i Yushan ingen gång avancerade förbi åttondelsfinal. 9 centuries och 3,05 i 50+break/frame är bra siffror för många på touren efter en halv säsong men under normal nivå för Ding Junhui. Anledningen till att jag inte tar med honom i toppen av listan är dessutom den troliga anledningen till varför han underpresterat; Han har haft stora problem med någon typ av ögoninflammation vilket hämmat hans spel. Det återstår att se om detta problem försvinner så att vi kan få njuta av den fantastiska Snooker Ding vanligtvis visar upp. 
Ricky Walden är en annan spelare som går under samma kategori som Ding. Han har kämpat med ryggproblem under ett tag vilket har fått honom att falla från en fin topp 8 placering på rankingen till dagens 23:e plats. Lyckligtvis har trefaldiga rankingvinnaren själv gått ut och sagt att smärtan inte är densamma längre vilket hans resultat i slutet av hösten visade. Ett par åttondelsfinaler och en kvartsfinal innan jul indikerar att hans spel är på uppgång. 
Scott Donaldson's förra säsong var en lyckad sådan jämfört med tidigare prestationer. 23-årige skotten avancerade till en rankingsemifinal, två åttondelsfinaler samt en hel del segrar i förstarundamatcher. Detta gav honom ca 59 000 inspelade rankingpoäng och han gick från orankad till plats 65 på en säsong. Förväntningarna var därför stora att han skulle fortsätta sin utveckling åt rätt håll och prestera nya fina resultat men verkligheten blev en annan. Donaldson inledde hösten 2017 med 10(!) raka förluster vilket är anmärkningsvärt dåligt för en spelare av hans kaliber. På twitter läste jag att han hade strul med sin kö vilket inte hjälper ens spel i positiv bemärkelse. Det blev så småningom tre segrar under hösten varav en fantastiskt fin sådan mot Mark Selby i hans titelförsvar i UK Championship. Men faktum kvarstår att trots segern mot Selby så var det en bitter höst för Scott Donaldson. Till och med så bitter att han inte sitter helt säkert för att säkra ett nytt proffskontrakt efter säsongen. 
Jag ger även ett omnämnande till våran granne Robin Hull som åkt på åtta förstarunda-förluster och placerar sig på 96:e plats för säsongspoäng vilket är långt under hans normala nivå. 
 
Så till de fem som "toppar" denna lista:
 
5a Liang Wenbo
Ding Junhui's jämngamla radarkompis likt skugga är förste man ut i denna osmickrande lista. Förra säsongen blev en att minnas för kinesen då han vann sin första rankingtitel i English Open och firade som få. Det firandet var inte nära att upprepas under hösten. Den största höjdpunkten för honom kom helt klart återigen under English Open då han denna gång spelade i en maxserie vilket var hans andra i karriären. Förutom det var det inte mycket att hänga i granen. Han avancerade aldrig förbi åttondelsfinal vilket har sett honom falla ur topp 16 och nu hittas han som 19:e man på rankingen.
 
4a Mark Selby
Världsetta flera säsonger i sträck, trefaldig världsmästare och fullständigt dominant under säsongen 2016/2017 med fem rankingtitlar. Det är svårt att inte ha enorma förväntningar på "The Jester from Leicester". Men hösten 2017 kommer minnas som den hösten då Ronnie O'Sullivan dominerade tillställningarna fullständigt. Och Selby då? Han såg man knappt skymten av. Dessa två herrar har under de senaste åren utvecklat den nutida största rivaliteten inom Snooker och turas om att vinna de stora titlarna. Men förutom Selbys seger i International Championship vilket gav honom 150 000 pund och placerar honom på fjärdeplats i inspelade rankingpoäng under säsongen så var han en skugga av sig själv. Eliminerar man poängen från hans vinstvecka så skulle han landa på en desto mer blygsam 40:e plats på säsongsrankingen då han i övrigt aldrig var förbi kvartsfinal. Dock talar både de faktum att han bröt en tå ett par veckor innan säsongen och hamnade efter i förberedelserna samt att han har en förmåga att toppa formen under våren på att vi kommer få se en Mark Selby tillbaka till sitt gamla jag framöver. Han visade tecken på det redan under förra veckans Championship League-spel där han vann sin grupp och avancerade till finalomgången. Men det stora testet börjar på söndag då han inleder årets Masters mot Mark Williams i "Ally Pally" i London. Får vi se Selby i modellen "säsong 2016/2017" eller "höst 2017"?
 
3a Anthony Hamilton
Likt Wenbo vann Hamilton sin första rankingturnering förra säsongen då han blev herre på teppan i German Masters. Det var helt klart ett av de finaste ögonblicken under säsongen 2016/2017 då det tagit Hamilton 26 år som proffs för att uppnå den vinsten. Han spelade in fantastiska 142 000 rankingpoäng vilket var 14:e bäst på touren under säsongen. Men lika bra som förra säsongen var, lika svag var hösten för Hamilton. Hela sju förstarunda-förluster, endast en nådd sextondelsfinal och en 97:e plats på säsongspoäng-rankingen med futtiga 11 000 inspelade pund är fruktansvärda siffror för "The Sheriff of Pottingham". Det enda som räddar hans heder någorlunda är en semifinalplats i inbjudningsturneringen Champion of Champions men även då spelade han svag Snooker, bara det att hans motståndare spelade ännu sämre. 
 
2a Marco Fu
Det går att argumentera för att Fu är den mest ojämna spelaren på touren. Man blir fascinerad över hur han ena turneringen spelar i absolut världsklass för att nästa gång bli slagen av en spelare flera nivåer under hans egna. Hans offensiva statistik talar om att han spelar bra när han är inne bland bollarna med många höga serier men likt förhäxat så har han inte nått förbi en åttondelsfinal i rankingspel denna säsong vilket är ett underkänt med fem utropstecken. Han är den spelare som gjort 7:e flest centuries någonsin (460 stycken) men ändå finns det dem som gjort hälften så många centuries som vunnit mer än Hong-Kongspelaren. Att förvandla den vassa offensiven till titlar är inget som Fu lyckats med i karriären och endast tre rankingtitlar på 20 år gör en nästan gråtfärdig när man vet potentialen han besitter. Trots det är han 42:a på säsongsrankingen och frågan är om vi får se någon framgång för Marco Fu denna säsong? Med hans ojämnhet så vet man aldrig vad man kan förvänta sig. 
 
1a Barry Hawkins
Engelskmannen vinner alltså titeln som den mest underpresterande spelaren under hösten 2017. Och det är med marginal den enda titeln han vunnit. Hawkins började säsongen som 5:a på rankingen efter fina fjolårsprestationer i form av en titel i World Grand Prix, en finalplats i Nordirland samt en nådd semifinal i The Cruicible. Att denna man är en segstartad spelare är ingen nyhet. Han brukar toppa formen lagom till VM i april där han upplevt framgångar under de senaste åren. Men trots det var det nog ingen som förväntade sig en sådan svag höst som 38-åringen gått igenom. I rankingsammanhang har en endast nått en åttondelsfinal och aldrig avancerat längre än så vilket är smått skandal om man är rankad topp 5 i världen. I säsonsrankingen skuggar han Marco Fu med en 43:e plats och med det riskerar han till och med att missa chansen att försvara sin World Grand Prix-titel då endast de som är rankade topp 32 i säsongspoäng får delta. Så bör vi vara oroliga för Barry Hawkins för resterande delen av säsongen? Min gissning är nej. Likt Kalle Anka på julafton har det blivit en tradition att se Hawkins avancera långt i Sheffield i april. 
 
 
3. Förklaring Av Del 4 
 
Då halva säsongen återstår så tar jag en noggrann titt på vilka spelare som kan bli inblandade i en sträckstrid för överlevnad på touren. Och då det till skillnad från många andra sporter är ett relativt avancerat system så passar jag på att förklara hur det ligger till så gott det går här under:
 
Proffstouren består av 131 spelare som alla tillhör en ranking. Rankingen speglar de poäng spelarna vunnit under de senaste två åren från dagens datum. T.ex. innebär detta att efter 2018 års upplaga av German Masters är färdigspelad så ersätter spelarnas rankingpoäng från den turneringen 2016 års upplaga av samma turnering som då elimineras från rankingen.
 
Som ett nyblivet proffs så får spelaren ett "två-årskort" på touren. Det innebär att han är garanterad två år som proffs utan risk att elimineras från touren efter första säsongen. Efter andra säsongen riskerar han således att åka ur touren om prestationerna inte varit tillräckligt bra. Så vad är då kraven för att hålla sig kvar på touren? Vilka faller av efter säsongen? Jo såhär ligger det till. De spelarna som säkrar ett nytt proffskontrakt efter säsongen är de som...
 
...Är rankade topp 64 på den officiella världsrankingen (två-årsrankingen). 
...Är utanför topp 64 på två-årsrankingen men endast använt ett år av de två som de säkrade som nya proffs.
...Är en av de åtta bästa spelarna på ettårsrankingen som inte uppfyller något av de två kraven ovanför.
 
Uppfyller en spelarna inget av de tre ovanstående kraven så ramlar han av touren efter säsongen. 
 
Då vi nu har lärt oss hur systemet fungerar så är det dags att titta på vilka spelare som riskerar att inte uppnå ett av de tre nämnda kraven och således elimineras från touren.
Jag har delat upp de spelarna jag anser vara inblandade i överlevnadskampen i 5 grupper där de i Grupp 1 besitter en liten risk att ramla av touren medans de i Grupp 5 besitter en enorm risk. 
 
Jag har valt att demonstrera varje grupp (förutom Grupp 5 då det var för många spelare) i Stapeldiagram där staplarna respresenterar hur många rankingpoäng spelaren är över sträcket (grön stapel) alternativt under sträcket (röd stapel). 
Varje spelare har två staplar. Den vänstra representerar EOS-Rankingen (End Of Season) och speglar två-årsrankingen där topp 64 säkrar nytt kontrakt. Den högra stapeln representerar Säsongspoängen (ett-årsrankingen) där de åtta bästa spelarna som inte är rankade topp 64 på två-årsrankingen säkrar nytt kontrakt. 
Siffran bredvid spelarnas namn är deras nuvarande slutranking efter säsongen.
Rankingpoängen som för stunden utgör sträcken är 64 825 för två-årsrankingen (Liam Highfield) samt 21 600 för ettårsrankingen (Aditya Mehta).
 
 
4. Touren - Överlevnadskampen
 
Grupp 1
 
 
I Grupp 1 hittas sex spelare som alla ligger strax ovanför sträcket på två-årsrankingen. Skulle någon av dem trots det ramla utanför topp 64 efter säsongen så har de goda chanser att säkra kontrakt genom ett-årsrankingen istället. T.ex. är både Noppon Saengkham samt Liam Highfield i riskzon att ramla utanför topp 64 i två-årsrankingen men deras ett-årsranking visar att de är 8000 poäng före sträcket vilket är en hälsosam summa. 
 
Grupp 2
 
I Grupp 2 hittar vi de spelarna som har lite större risk att åka ur men ändå sitter med goda chanser att säkra nytt kontrakt genom någon av de två rankingarna. Scott Donaldson är ensam topp 64-spelare med över 10 000 poäng till godo i två-årsrankingen. Kruxet för honom är dock att om han ändå lyckas tappa dem poäng han har tillgodo så ger hans ett-årsranking ingen bra garanti för säkrat kontrakt. Med endast tre vinster denna säsong har han över 9000 poäng upp till sträcket i den högra stapeln.
För de övriga tre spelarna Mei Xiwen, Tian Pengfei och Michael Georgiou så är det tvärtom. De är inte rankade topp 64 men deras prestationer under hösten gör att de har god chans att fortätta som proffs nästa säsong. 
 
Grupp 3
 
Nu börjar det bli näst intill bara röda staplar. Men trots det så finns det hopp för alla dessa sju herrar. Och det är framförallt i ett-årsrankingen där alla åtminstone ligger inom 2000 poäng för att säkra nytt kontrakt. För Zhang Anda, David Grace, Alfie Burden och Lee Walker finns även rimliga möjligheter att nå in bland de 64 bästa. Notera även att en av Kinas största talanger Zhao Xintong återfinns i denna grupp samt att indiens Aditya Mehta är den spelaren som håller den åttonde och sista platsen som ger ett nytt proffskontrakt på ett-årsrankingen. 
 
Grupp 4
Det börjas svettas ordentligt nu när vi kikar in i Grupp 4. Dessa fyra spelare är rejält utsatta och behöver en riktigt bra vår för att överleva cutten. 24-årige engelskmannen Sam Craigie är en spelare jag haft ögonen på under hösten och som dessutom stått för ett par fina resultat med segrar över Judd Trump och Kyren Wilson. Det som har varit imponerande är hans offensiva spel som håller hög nivå och siffran 3,23 i 50+break/frame denna säsong är alldeles för bra för en spelare i denna del av rankingen. Förhoppningsvis lyckas han plocka en del segrar under våren och klara sig kvar på touren då han är en underhållande spelare samt att det är brist på unga talangfulla britter bland proffsen. 
 
Grupp 5
 
Då denna grupp innehåller hela 17 spelare så gjorde jag inget stapeldiagram utan skriver ut deras namn tillsammans med deras rankingplacering i EOS-Rankingen. Då alla spelarna har minst 35 000 poäng upp till sträcket på två-årsrankingen samt minst 10 000 poäng kort på ett-årsrankingen så krävs det något extraordinärt för att hålla sig kvar på touren. 
 
84. James Wattana
85. Jak Jones
86. Wang Yuchen
88. Fang Xiongman
90. Craig Steadman
94. Adam Duffy
95. Thor Chuan-Leong
98. Alex Borg
107. Chen Zhe
108. Josh Boileau
110. Jamie Curtis-Barret
113. Christopher Keogan
115. K Lertsattayatthorn
120. Boonyarit Kaettikun
121. Kurt Dunham
122. Leo Fernandez
128. David John
 
Det mest noterbara namnet i denna grupp är för mig Thailands legend James Wattana. Efter att ha fallit ur touren 2014 och sedan dess spelat på ett VIP-kort som legend inom sporten (även Ken Doherty och Jimmy White spelar under sådana denna säsong) så har resultaten lyst med sin frånvaro och kanske är det tyvärr dags att lägga kön på hyllan när det kommer till proffskarriären. Annars är det inga stora skrällar på listan. Möjligtvis kan man argumentera för att irländska 22-åringen Josh Boileau är en besvikelse efter hans U-21 EM-vinst 2016. Men detta understryker snarare det problem Storbritannien har i att producera talanger nu för tiden som slår sig in som proffs. Särskilt tydligt blir det om man jämför med Kina som har pumpat in unga spelare på touren de senaste par åren. 
 
 
5. Avslutning
 
Med slutet av detta inlägg så kan vi lämna hösten bakom oss och sikta in oss på den spännande vår som väntar. För många spelare handlar det om att behålla momentum från hösten och för andra att komma igång med sitt spel. För vissa fortsätter drömmen om en titel och för andra har det blivit verklighet. Och slutligen skänker jag en tanke till de som kämpar för sin överlevnad på touren. Jag tror att de som presterar bäst resultatmässigt är de som slappnar av och njuter av spelet snarare än de som försöker vinna för sin ranking och för vinnandets skull. Hur som helst, ett stort lycka till ska alla spelare ha för resten av säsongen! 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: