protoursnooker.blogg.se

Inför Masters 2018

Kategori: Turnering

Plats: London, England
Datum: 14-21 januari
Prispengar: 600 000 pund (200 000 pund i förstapris)
Typ av turnering: Inbjudan
Distans: Bäst av 11 fram till semifinal, bäst av 19 final
Regerande mästare: Ronnie O'Sullivan
 
Efter ett par veckors uppehåll och en rejäl titt på höstens statistik och prestationer så laddar vi om batterierna och startar vårsäsongen med ett ordentligt "Bang"! Masters gör traditionsenligt entré på kalendern vid denna tidpunkt på året och spelas som vanligt i London. Detta är en inbjudningsturnering där endast de 16 bästa spelarna i världen för stunden bjuds in att delta. Prestigen är enorm och tillsammans med UK Championship och VM så utgör den de tre "Majorturneringarna" under säsongen.
Detta är en fin möjlighet för de spelare som haft en svag höst att direkt ta revanch och få en bra start på det nya året. Samtidigt så ska de som levererat snookergodis till oss åskådare försöka fortsätta på det spåret och närmast i tanken ligger Ronnie O'Sullivan som har vunnit turneringen de två senaste åren, vunnit tre turneringar under hösten och dessutom får spela i sin hemstad i sin favoritturnering. Kan någon av hans antagonister bolla ut honom eller ska det bli ett hattrick i Mastersvinster för "Raketen"?
 
Låt oss ta en närmare titt på alla åtta åttondelsfinaler i den ordning de spelas:
 
Mark Selby-Mark Williams (söndag kl 14)
 
Stats
Vinstprocent höst 2017: 72%-84%
Centuries höst 2017: 22-20
Tidigare antal Masters/Bästa placering: 10/Vinst 3 ggr-19/Vinst 2 ggr
Inbördes möten: 15-15
 
Det är svårt att önska en bättre start på turneringen än denna. Världsettan och regerande världsmästaren mot den spelare som jag utsåg som den största positiva överraskningen under hösten. Walesaren har alltså fördel när det kommer till form men Selby växer i sitt spel när det kommer till stora turneringar så detta kan bli en riktig smällkaramell. Båda har vunnit denna titel mer än en gång tidigare och vinnaren i denna drabbning måste ses med god chans att gå hela vägen nästa vecka. Notera dessutom att ingenting skiljer dem åt under deras 30 tidigare möten. 
 
Mark Allen-Luca Brecel (söndag kl 20)
 
Stats
Vinstprocent höst 2017: 69%-73%
Centuries höst 2017: 33-12
Tidigare antal Masters/Bästa placering: 9/Semifinal-Debut
Inbördes möten: 3-0
 
Kvällsmatchen bjuder på attacksnooker då två offensivt lagda spelare drabbar samman. Luca Brecel debuterar i denna ärofyllda turnering tack vare sin seger i Kina i augusti som såg honom ta ett rejält hopp i rankingen. Detta är dessutom första gången en spelare från fastlandet Europa deltar i Masters. Hans första hinder är en spelare han aldrig slagit i form av Nordirlands stolthet Mark Allen. Den faste vänsterstötaren har jubileum med sitt tionde Mastersdeltagande och har två gånger avancerat ett par rundor och spelat semifinal. Mycket talar för en match som bjuder på höga serier och publikvänlig snooker. 
 
Ding Junhui-Ryan Day (måndag kl 14)
 
 
Stats
Vinstprocent höst 2017: 68%-56%
Centuries höst 2017: 9-14
Tidigare antal Masters/Bästa placering: 13/Vinst-4/Kvartsfinal
Inbördes möten: 11-6
 
Day är tillbaka bland de 16 bästa och likt Ding så har han vunnit en rankingturnering under hösten. Trots det har bådas spel harvat en del under längre perioder och ingen av dem lär känna sig helt bekväm inför detta möte. Ding har haft problem med ögoninflammation och åkt på ett par chockförluster och frågan är hur hans hälsa är för stunden? Ryan har slagit Kinas nr. 1 vid många tillfällen tillbaka i tiden och bör känna att han ändå har rimliga chanser här. Om Ding spelar på sin högstanivå vinner han men känslan är att detta kan bli lite "scrappy" vilket bör gynna walesaren.
 
Judd Trump-Liang Wenbo (måndag kl 20)
 
Stats
Vinstprocent höst 2017: 75%-58%
Centuries höst 2017: 39-14
Tidigare antal Masters/Bästa placering: 7/Semifinal-2/Åttondel
Inbördes möten: 6-5
 
En repris på finalen i English Open förra säsongen då Wenbo vann sin första titel. På två försök i Masters har han dock inte lyckats vinna och med tanke på denna lottning så är frågan om det blir tredje gången gillt? Hans facit under hösten stärker dessutom inte hans aktier då han aldrig kom igång med sitt spel. Men så har vi situationen med Judd Trump och hans svaga historia när det kommer till Majors. 2011 vann han UK Championship men har sedan dess inte plussat på med flera framgångar. I Masters har han aldrig spelat final vilket får ses som ett smått fiasko för en spelare av hans kaliber. Det är något som saknas hos Trump när det kommer till de stora turneringarna. Kan han förändra det inom snar framtid och bevisa att hans seger 2011 inte var en engångsföreteelse?
 
Ronnie O'Sullivan-Marco Fu (tisdag kl 14)
 
Stats
Vinstprocent höst 2017: 85%-60%
Centuries höst 2017: 46-17
Tidigare antal Masters/Bästa placering: 22/Vinst 7 ggr-8/Final
Inbördes möten: 17-8
 
Den stora favoriten och sjufaldige mästaren O'Sullivan entrar turneringen på tisdag och hans motståndare är hans gode vän Marco Fu. Fu förlorade finalen 2011 mot en ung Ding Junhui men har förutom det aldrig avancerat förbi semifinal. Ronnie och Fu's tre senaste möten har varit i majors och ett par av dem har varit högdramatiska men faktum är att Hong-Kong spelaren har åkt på hela 11(!) raka förluster mot O'Sullivan och med tanke på bådas form samt Ronnie's facit på hemmaplan i London så bör det inte bli någon skräll denna gång. Min magkänsla säger kross och det skulle inte förvåna mig om Fu inte ens får med sig ett enda frame.
 
Barry Hawkins-Kyren Wilson (tisdag kl 20)
 
Stats
Vinstprocent höst 2017: 59%-59%
Centuries höst 2017: 10-23
Tidigare antal Masters/Bästa placering: 6/Final-1/Åttondel
Inbördes möten: 10-4
 
Kyren Wilson gör sitt andra raka framträdande i Masters efter att ha debuterat förra säsongen. Då blev det utgång direkt mot Ding och i en intervju så berättade han att hans förberedelser varit dåliga då han anlänt på plats bara ett par timmar innan match och inte hunnit tagit in känslan och arenan ordentligt. I år blir det andra bullar dock och han har redan hunnit med att spela två finaler under säsongen. Dessutom kunde lottningen knappast varit vänligare då han ställs mot höstens flopp Barry Hawkins i första rundan. Världssjuan har varit en skugga av sitt riktiga jag och gått helt utan framgång efter sommaren. Det han får förlita sig på är hans mer rutinerade historia i turneringen samt hans facit mot Wilson som är välidgt fint. Detta kan mycket väl bli mer av en kamp än en show och matchen känns väldigt öppen.
 
Shaun Murphy-Ali Carter (onsdag kl 14) 
 
Stats
Vinstprocent höst 2017: 68%-56%
Centuries höst 2017: 24-13
Tidigare antal Masters/Bästa placering: 13/Vinst-10/Kvartsfinal
Inbördes möten: 11-18
 
Det jag reagerade starkast på inför detta möte var deras inbördes drabbningar där Carter är den bättre spelaren. Det måste ses som förvånande men inte helt osannolikt då han besitter goda kvaliteér och bland annat varit i två VM-finaler. Murphy har pratat om att Carter har ställt till det för honom i dåtiden och det verkar vara något i deras spelstil som passar den sistnämnda bättre. Ser man till denna säsong så har Carter en oväntat låg vinstprocent med tanke på hans 50+break/frame-snitt som är mycket bra. Det gäller dock inte för Murphy som har spelat fyra finaler (varav en finalvinst mot O'Sullivan) och dessutom vunnit Masters förr vilket Carter aldrig varit nära att göra. Så trots inbördes facit så går min gissning till mannen i form. 
 
John Higgins-Anthony McGill (onsdag kl 20)
 
Stats
Vinstprocent höst 2017: 77%-70%
Centuries höst 2017: 25-8
Tidigare antal Masters/Bästa placering: 23/Vinst 2 ggr-Debut
Inbördes möten: 5-3
 
Första rundan avslutas med en helskottsk repris på Indian Open-finalen tidigare under säsongen. Den gången gick ålder och rutin segrande ur striden men räkna inte bort "Kapten Rödskägg" i denna match. Han har besegrat storebror förr och kan han spela som i början på säsongen då han radade upp segrar så lär det bli svettigt för den tvåfaldige mästaren. En annan statistik som kan tala för en skräll är trots Higgins två tidigare titlar i denna turnering så har han hela 12 gånger fått respass i första rundan vilket är förvånande siffror. Så jag tänker sticka ut hakan och gissa på en skräll från McGill i detta möte och vem vet då hur långt han kan rida på den vågen?
 
 
Som ni sett så spelas matcherna under eftermiddag och kväll och kommer göra så genom hela turneringen. Se turneringen i vanlig ordning på Eurosport och Eurosport Player och följ mig på twitter (Protoursnooker, @AEjdetorp) om du inte redan gör det för dagliga uppdateringar! 
 
Kommentera inlägget här: