protoursnooker.blogg.se

Sammanfattning Shanghai Masters samt Inför Northern Ireland Open 2017

Kategori: Turnering

Shanghai Masters
 
Vinnare: Ronnie O'Sullivan
Högst serie: 144 - Ronnie O'Sullivan
Flest centuries: 7 - Mark Allen
Spelare med störst alt. mest noterbara rankingförändring: +3 placeringar (7 till 4) - Ronnie O'Sullivan. +11 placeringar (44 till 33) - Jack Lisowski. +9 placeringar (55 till 46) - Kurt Maflin.
 
Vi är inne i den mest hektiska perioden på säsongen men det hindrar inte spelarna från att prestera på absolut topp. Till att börja med så var publiken fantastisk i Shanghai och framförallt i det syftet att de dök upp och fyllde läktarna till skillnad mot tidigare kinesiska turneringar. Men även deras inlevelse och stöd i varje stöt (speciellt när O'Sullivan spelade) var imponerande och bidrog till en härlig känsla. Vi får hålla tummarna på att biljettpriserna sänks i hela Kina (om nu detta är anledningen till uteblivna fans i arenorna) och att vi alltid får bevittna sådan publik som denna vecka. 
 
Från publik så tar vi oss till deras underhållare, showman, konstnär, geni... Orden räcker inte till. För stunden så handlar nästan allt på touren om Ronnie O'Sullivan. Han är het med sina "Numpty"-kommentarer på Twitter som nu har blivit en stor grej för oss i "Snooker-communityn". Men han är ännu hetare vid bordet där han demolerar sina motståndare med sitt omänskligt jämna och sagolika spel. I Barnsley stod han för 98% pot success i finalvinsten och förra veckan var han sånär att få med sig Champion of Championspokalen hem. Som inte det vore nog så följde han upp detta med ytterliggare en final och ytterliggare en finalkross som heter duga. Denna gång var det hans respekterade antagonist Judd Trump som fick se sig mosad med siffrorna 10-3. Ronnie hade inte 98% pot success denna gång men hans spel var ändå så pass överlägset så att man börjar fundera om han är en utomjording från planeten "Snookorus" som har flygit hit och spelar oss alla ett spratt med sin trollförande snooker. Han passerar dessutom Luca Brecel som ny etta på "ettårsrankingen" och han kommer inte kunna fly rampljuset nästa vecka heller. Då spelas nämligen Northern Ireland Open och han ska försöka hålla drömmen om 1 miljon pund-bonusen i liv som delas ut om en spelare lyckas vinna alla fyra "Home Nation"-turneringar under samma säsong. Men det är inte precis som att någon av oss klagar för att behöva titta på Ronnie O'Sullivan spela snooker. 
 
Judd Trump var inte särskilt bitter efter finalen utan kunde bara erkänna sig besegrad för dagen. Världstvåan hade en magnifik vecka där han vann sina fyra första matcher med 5-0(!) och adderar man på två frame han vann i kvalet så landar siffran på 22 raka vunna frame i en turnering. Jag vet inte om det är ett rekord men åtminstone bör det vara i dem trakterna. Detta var Trumps andra final denna säsong och man får en känsla av att dessa två herrar kommer springa på varandra flera gånger långt in i turneringar framöver. 
 
Ett av de största utropstecknet hitills denna säsong är 26-årige Jack Lisowski. Denna unge man har haft potentialen under många år att leverera detta spel men det är först nu vi får bevittna det. Två åttondelsfinaler och en kvartsfinal under de tre senaste turneringarna följdes denna vecka av en personbästa semifinal vilket visar på en jämnhet och ett självförtroende som växer för varje match. Går man djupare in på hans statistik så ser man siffror i samma klass som toppspelarna vilket bevisar vad han kan uträtta. Hans brist på erfarenhet i stora matcher och fel stötval kan ibland visa sig men det kommer naturligt att försvinna och då är det bara en tidsfråga innan han plockar sin första titel.
 
I övrigt så följde 2016 års German Mastersmästare Martin Gould upp sin semifinal från International Championship med ytterliggare en lyckad vecka i Kina där höjdpunkten var vinst mot Marco Fu med 5-2 i åttondelen. Denna gång tog det stopp i kvartsfinal men för 19:e rankade Gould verkar formen smyga sig på vilket är ett gott tecken inför UK Championship efter en i övrigt svag start på säsongen.
Mark Allen stod för två övertygande segrar (5-1 mot Bingtao och 5-0 mot O'Brien) och fortsatte sitt magnifika spel mot Lisowski i åttondelen. Men trots tre(!) centuries och ytterliggare två serier över 50 så föll han med 5-4. Detta är karakteristiskt för Allen som ofta hålls som en av favoriterna pga sitt underbara offensiva spel bara för att sedan oförklarigt förlora när det börjar dra ihop sig. Om det är han defensiva spel som brister alternativt att han kan bli för offensiv och sakna ett fulländat matchspel vet jag inte men visst blir man nyfiken på anledningen eftersom situationen upprepas nästan varje turnering. Något att undersöka i framtiden kanske...
 
Avslutningsvis så gjordes ett uttalande från WPBSA och Barry Hearn att Shanhgai Masters från och med nästa säsong byter skepnad från rankingturnering till en inbjudningsturnering med enorma prispengar. Topp 16-spelarna inklusive åtta kinesiska "wildcards" kommer att delta vilket innebär ännu en morot för att vara rankad bland de 16 bästa i världen. 
 
Inför Northern Ireland Open
 
Plats: Belfast, Nordirland
Datum: 20-26 november
Prispengar: 366 000 pund (70 000 pund i förstapris)
Typ av turnering: Ranking
Distans: Bäst av 7 till åttondelsfinaler, bäst av 9 kvartsfinaler, bäst av 11 semifinaler, bäst av 17 final
Regerande mästare: Mark King
 
Med endast en dags vila så slänger vi oss direkt in i nästa veckas drama i Nordirland. Den andra "Home Nation"-turneringen ska spelas och det är Belfasts tur att agera värdstad. Det är nu ett år sedan 43-årige Mark King efter 26 år som proffs osannolikt besegrade sju motståndare och vann sin första titel i sin proffskarriär. Känslorna svämmade över i intervjun efteråt och det var en av de vackraste stunderna i snookerhistorien och ett bevis på att man aldrig ska ge upp sina drömmar. Det återstår nu att se hur framgångsrik hans försvar av titeln blir men hursomhelst så är jag övertygad om att han kommer njuta fullt ut av att vara tillbaka.
Men som jag tidigare nämnde så är det Ronnie O'Sullivan som kommer ha flest blickar på sig. Då han vann English Open för några veckor sedan så är han den enda spelaren med chans på miljonbonusen. Det har redan fastställts från spelare och fans att det är nära till omöjligt att lyckas med denna bedrift men samtidigt är alla överens om att det är O'Sullivan om någon som skulle kunna klara av det. Och visst skulle det vara härligt (och inte särskilt osannolikt) om Ronnie skulle stå som vinnare på söndag och skapa lite nerv i detta syfte. Frågan är om det hårda spelschemat Ronnie behövt utstå efter tre finaler på kort tid tar ut sin rätt på honom men samtidigt vet vi att han trots sin ålder besitter god motion och hälsa.   
 
Annars måste ett varningens finger höjas för andra spelare såsom Judd Trump efter hans prestation förra veckan, hemmaspelaren Mark Allen som med hjälp av sina supportrar kanske kan ta sig förbi dessa märkliga förluster och gå hela vägen denna gång samt Champion of Champions-vinnaren Shaun Murphy som inte deltog i Shanghai förra veckan utan har kunnat vila och slipa spelet vid träningsbordet. 
 
Som avslutning måste även "racet till Masters" nämnas. Det återstår nu endast denna turnering samt UK Championship innan startfältet till prestigefyllda Masters spikas och en handfull spelare är inblandade i kampen om att säkra en plats. Detta är ställningen inför kommande vecka med rankingpoängen till höger:
 
15. Liang Wenbo 250 150
16. Ryan Day 238 537
---------------------------------
17. Neil Roberson 237 125
18. Martin Gould 228 550 (deltar ej i Nordirland)
19. Stephen Maguire 220 450
20. Mark King 216 700
 
Sändningarna från Nordirland ses i sin ordning på Eurosport och Eurosport player med start imorgon måndag klockan 11 och matcherna pågår ända in mot midnatt vilket innebär långa dagar med högsta underhållning!
Kommentera inlägget här: