protoursnooker.blogg.se

Sammanfattning Northern Ireland Open 2017

Kategori: Turnering

Vinnare: Mark Williams
Högst serie: 142 - John Higgins
Flest centuries: 4 - Mark Williams
Spelare med störst alt. mest noterbara rankingförändring: +5 placeringar (16 till 11) - Mark Williams. +12 placeringar (39 till 27) - Yan Bingtao. +10 placeringar (82 till 72) - Elliot Slessor. +19 placeringar (101 till 82) - Lü Haotian. 
 
Mark Williams vann tillslut sin första rankingtitel sedan 2011 då han besegrade Yan Bingtao i finalen efter skiljeframe, 9-8. Williams ledde aldrig matchen förrän han klättrade över kullen vilket måste svida extra för Bingtao. Det ska sägas att lottningen för Williams var gynsam genom hela turneringen då David Gilbert var den högst rankade spelaren han mötte (25:a) men jobbet ska ändå göras och vi vet alla vilken bredd på kvalité touren besitter. 42-åringen vann turneringen "6 Red World Championship" tidigare under säsongen men den räknas alltså inte till rankingen. Han var berörd vid sitt segertal vilket delvis kan bero på att hans fru ligger på sjukhus (jag vet inte varför eller hur allvarligt det är) och det var till och med så att han funderade på att inte spela finalen. Han uttryckte sin lycka över att vinna en rankingtitel igen och att han genast skulle bege sig till sjukhuset för att träffa frugan sin. För visst är det så att det finns viktigare saker i livet än snooker. Dessutom gav han sin unge motståndare beröm över hans spel och mognad och lade till att han var tacksam över att snart gå i pension och slippa få stryk av Bingtao i framtiden. 
 
Yan Bingtao hade en svårare lottning då han bland annat slog ut regerande mästaren Mark King, en Mastersjagande Ryan Day och Robert Milkins. Vid vinst i finalen hade Bingtao passerat Ronnie O'Sullivan att bli den yngste rankingvinnaren i historien men får nu nöja sig med att vara den yngste spelaren att delta i en rankingfinal vilket inte är så pjåkigt ändå. Han har stärkt sina aktier rejält efter denna vecka och alla är övertygade om att han är en framtida superstjärna. Att redan vid 17-års ålder avancera till en final är imponerande. Men det var på sättet han hanterade pressen från en helt ny situation som är ofattbart. Genom kroppsspåket visades inga nerver eller obehag utan snarare självförtroende och ett lugn som finns vid träningsbordet hos alla spelare men mer sällan när pressen infinner sig vid matchbordet. Han besitter dessutom en bred repetoar när det kommer till spelmomenten vilket är högst sällsynt hos en så pass ung spelare. Vanligtvis är det ett aggresivt offensivt spel man blir bjuden på då defensiven inte är tillräckligt bra men så är inte fallet med Yan Bingtao. Han har hela paketet som innehåller en bra offensiv (t.ex. hans långa spel imponerade ordentligt på mig) och en bra defensiv med kreativa dessenger och rätt val av stötar. Men jag är övertygad om att den mest värdefulla egenskapen är hans mentala styrka. Hans beteende kring bordet skiker självförtroende, pondus och en saknad av "rädsla" för motståndet. Nu fick vi dessutom ett bevis på att han kan hantera pressen under en jämn final vilket är ett måste om han ska utvecklas till den megastjärnan som han spås bli. Den frågan jag nu ställer mig är hur länge vi behöver vänta innan han lyfter en pokal? 
 
Lämnar vi finalisterna och kikar mer allmänt på turneringen så ska det sägas att det haglade av skrällar under veckan. Faktum är att Williams var den enda spelaren rankad topp 32 som var kvar inför kvartsfinalerna. Ronnie O'Sullivan tillsammans med miljonbonusdrömmen rök i tredje rundan då han föll mot 82:a rankade Elliot Slessor.  23-åriga engelskmannen avancerade sedan till semifinal vilket var nytt personbästa och innebar ett lyft på rankingen. Lü Haotian var den andra spelaren att falla i semi efter en helkinesisk match mot Bingtao. Även Haotian är tonåring (19) och har inte setts som en av de största talangerna från Kina men har nu satt sitt namn på snookerkartan precis som så många andra av hans kompanjoner. Även Li Yuan och Tian Pengfei hade en bra vecka och såg till att det var fyra spelare från Kina i kvartsfinal. Framförallt den sistnämnda har länge setts med bra möjlighet att slå igenom ordentligt men faktum är att detta var hans första kvartsfinal i proffskarriärer efter sju tidigare förluster i åttondelsfinal. En rejäl underprestation hitills enligt mig men det finns tid att ändra på det för 30-åringen och detta var ett steg i rätt riktning.
Judd Trump föll i första rundan mot duktige Stuart Carrington och visade stort missnöje genom att stöta kön genom klustret av röda bollar trots att det fanns poäng kvar för att vinna det sjätte framet. Detta går emot gentlemannakoden samt reglerna för snooker och säkerligen får han betala lite böter för hans beteende. 
I kampen om Mastersplatserna skedde ingen större förändring. Neil Robertson hade ytterliggare en svag turnering och föll i tredje rundan mot Robert Milkins medans Ryan Day tog sig en omgång längre innan han föll mot Bingtao, båda i skiljeframe. Detta innebär att Day fortfarande besitter den sista platsen och mer om detta kommer i inlägget inför UK Championship. 
 
Ytterliggare omnämnanden vill jag ge till 46-årige Mike Dunn som tog sig till kvartsfinal för tredje gången under hans 26-åriga proffskarriär. Även Sam Craigie ska få ett par rader då han briljerade ordentligt på tv-bordet mot Kyren Wilson i första rundan. 81:a rankade engelskmannen hade skaffat sig nya glasögon vilket kanske var en bidragande faktor till succén. Han stod för två centuries samt två 80+ serier i sin 4-0 seger innan han följde upp med ytterliggare åtta "half centuries" (50+ serie) under de två efterföljande matcherna vilket bevisar att han besitter stor offensiv potential. 24-åringen är en spelare jag har haft ögonen på under ett par månader och trots att han föll mot Slessor i den fjärde rundan så kan ta med sig mycket positivt tillbaka till England och UK Championship. 
 
Redan om två dagar (tisdag) så startar UK Championship vilket är säsongens första majorturnering och en tidig julklapp till oss alla. Detta innebär att jag redan imorgon lägger ut min uppladdning inför det som komma skall under de närmaste 13 dagarna i York. 
 
Kommentera inlägget här: