protoursnooker.blogg.se

Inför UK Championship 2017

Kategori: Turnering

Plats: York, England
Datum: 28 november-10 december 
Prispengar: 850 000 pund (170 000 pund i förstapris)
Typ av turnering: Ranking
Distans: Bäst av 11 frame till semifinal, bäst av 19 final
Regerande mästare: Mark Selby
 
Så är det äntligen dags för säsongens första major! Tillsammans med Masters och VM utgör dessa tre event "The tripple crown"-turneringarna. Under de närmaste 13 dagarna kommer alla blickar vända sig mot York för sjunde året på raken vilket innebär att denna stad och arena börjar bli en god tradition på kalendern. Och när prestigen och prispengarna går upp så brukar även de stora namnen med största sannolikhet toppa sitt spel. För att förtydliga detta påstående så kan man titta tillbaka på de senaste 10 säsongernas vinnare vilket är Ronnie O'Sullivan (2), Mark Selby (2), Neil Robertson (2), Shaun Murphy, Ding Junhui, John Higgins samt Judd Trump. Så ska man lita på historia så bör en av toppspelarna kamma hem titeln. Så vilka spelare bör ha en god chans att lyfta pokalen på söndag om ca två veckor?
 
Mark Selby vann en episk final mot Ronnie O'Sullivan förra säsongen som slutade 10-7 och den bjöd på 16 stycken serier över 50 varav sex stycken var centuries. Denna säsong har börjat "okej" med Selbymått då han vann International Championship (den tredje största rankingturneringen under året) men har förutom det inte nått förbi kvartsfinalstadiet i någon turnering. Världsettan stod över förra veckans "Home Nation" turnering i Nordirland för att lägga fullt fokus på denna major. Detta har varit ett vinnande koncept förr då Selby stått över turneringar inför t.ex. VM bara för att sedan gå hela vägen för att vinna titeln. Om det är lika effektivt denna gång återstår att se men Leicesterspelaren måste ses som en av de stora favoriterna. 
 
På papperet är världsettans stora utmanare ingen mindre än Ronnie O'Sullivan. 42-åringa legenden har varit i mycket gott slag under säsongen och har redan vunnit två rankingturneringar. Han har sett tillfreds ut vid bordet och uttryckt glädje över sitt spel vilket är ett dåligt tecken för motståndarna. Det var just i UK Championship som hans stora genombrott kom då han år 1993 besegrade en annan legend, Stephen Hendry, i finalen med 10-6. Då var Ronnie bara några månader äldre än vad Yan Bingtao är idag. Kan han hålla humöret och motivationen uppe under hela turnerinngen så bör han till och med ses som ensam favorit enligt mig. 
 
Andra spelare som visat form under säsongen och kan gå hela vägen i York är Shaun Murphy, John Higgins samt Judd Trump. Murphy kom ut som vinnare mot O'Sullivan i Champion of Champions för ett par veckor sedan men efter att ha chockförlorat i första omgången i Belfast så lär han ha revanchssug hela vägen till månen vilket kan visa sig nyttigt. Förutom den lyckade veckan i Coventry har Murphy dessutom två finalförluster från tidigare under säsongen vilket visar på att han är en jämn spelare med korta mellanrum mellan framgångarna.
Higgins är alltid farlig över längre distanser och efter att ha åkt ut i tredje rundan mot Gary Wilson i Nordirland trots tre(!) centuries på raken från skotten så bör även han komma ut med god motivation denna vecka. Han vann Indian Open tidigt på säsongen och innan förra veckans uttåg i Nordirland så hade han två kvartsfinaler och en semifinal på tre turneringar vilket vittnar om ett jämnt bra spel.
Och även Trump ingår i denna lista trots hans bleka insats mot Carrington i första omgången förra veckan. Matchen avslutades med en frustrerad uppgivenhet över hans dåliga spel då han drog kön igenom klustret av röda bollar trots att det fanns poäng kvar för att vinna framet. Men innan det har han visat god form med två finalplatser varav en vinst tidigare denna säsong. 
 
Tittar man på högt rankade spelare som av någon anledning inte bör räknas in i favoritlistan denna vecka så har vi t.ex. Mark Williams, Ding Junhui, Marco Fu, Barry Hawkins, Mark Allen samt Neil Robertson. Williams lyfte en pokal för endast två dagar sedan men med hans fru på sjukhus så kan tankarna komma att vara på andra ställen och uppladdningen lär inte varit den bästa för walesaren.
Ding lider för stunden av ögonproblem och har inte kunnat spelat så mycket samt på den nivå han kan på senaste tiden.
Fu och Hawkins är två toppspelare med svag form för stunden och Allen brukar trots fantastiskt spel stundtals vara för ojämn, framförallt när det kommer till en major.
Och för att avsluta stycket med Mastersjagande Robertson så har formen inte alls funnits under en längre tid. Faktum är att han inte nått en rankingsemifinal på över en säsong och den dubbla UK Championship-mästaren bör inte ses som en av favoriterna trots att hans kvalitéer säger något annat. 
 
Slutligen tar vi ta en titt på kampen om Mastersplatserna vilket avgörs efter denna turnering. Detta är ställningen:
 
15. Liang Wenbo 252 652 pund
16. Ryan Day 244 537 
...................................................................
17. Neil Robertson 240 625
18. Martin Gould 228 550
19. Stephen Maguire 222 950
20. Mark King 220 200
 
Då t.e.x. vinst i förstamatchen i York betalar ut 5 000 pund så innebär det att Neil Robertson behöver gå minst en runda längre än Ryan Day alternativt gå långt in i turneringen och passera Liang Wenbo som då måste ha fallit tidigt. Och för de övriga tre spelarna under australiensaren krävs en dundervecka för att sno åt sig en av de sista platserna till januaris högtid. 
 
Turneringen sätter igång idag (tisdag) klockan 15.30 och går som vanligt att följa på Eurosport och Eurosport player. Se till att njut såhär i adventstider av julstämning som börjar smyga sig in men framförallt av säsongens första stora höjdpunkt på snookerkalendern!
Kommentera inlägget här: