protoursnooker.blogg.se

Sammanfattning UK Championship 2017 och inför Scottish Open 2017

Kategori: Turnering

UK Championship
 
Vinnare: Ronnie O'Sullivan
Högst serie: 142 - Michael White
Flest centuries: 10 - Ronnie O'Sullivan
Spelare med störst alt. mest noterbara rankingförändring: +2 placeringar (4 till 2) - Ronnie O'Sullivan. -10 placeringar (10 till 20) - Neil Robertson. -14 placeringar (51 till 65) - David Grace.
 
Årets första major gick föga förvånande till legenden Ronnie O'Sullivan. Hans spel genom turneringen var outstanding och han toppade det med en fantastisk finalprestation. Tre centuries och ytterliggare sju serier över 50 är otroligt bra siffror och trots att Murphy höll bra nivå så räcker inte bra mot en spelare som Ronnie. Detta var O'Sullivans sjätte UK-titel vilket tangerar Steve Davis rekord. Dessutom tangerade han Stephen Hendry i vunna majors totalt (18 stycken). Prispengarna på 170 000 pund gör att han skuttar upp på andra plats på rankingen nu före båda Trump och Ding. Shaun Murphy hade ännu en imponerande vecka men i slutändan föll han i finalen precis som i de två andra rankingfinalerna han spelat denna säsong. Dock så triumferade han i Champion of Champions så fyra finaler på 13 turneringar är riktigt bra från smurfen!
 
Stephen Maguire och Ryan Day var de två förlorande semifinalisterna. Day presterade under absolut högsta press och hans resultat innebär att han kommer spela Masters i januari. För Maguires del så skulle det ha behövts en vinst i semifinalen mot Ronnie för att passera Liang Wenbo och sno åt sig den sista platsen till "Ally Pally". Så snöpligt för skotten så missar han årets andra major. 
 
Bland de förlorande kvartsfinalisterna hittar vi Martin Gould som verkligen satt sprett på sin säsong. Tre raka kvartsfinaler för guldpojken är ett imponernade facit och julpausen kommer inte lägligt för honom då han säkerligen hade velat fortsätta med sitt momentum. Mark Joyce skrällade sig hela vägen till kvarten med vinst mot bland annat Neil Robertson. Detta var Joyces sjätte kvartsfinal under sin karriär och faktum är att han aldrig har passerat denna runda vilket blev fallet denna gång också. 
 
Omnämnanden ska ges till Akani Songsermsawad. 22-årige thailändaren stod för tunga segrar då han besegrade O'Brien, Holt och Hawkins men det vi minns mest är hans fantastiska åttondel mot Ronnie O'Sullivan. Han ledde hela matchen och var endast en otursknack ifrån att slå ut mästaren och han blev älskad av publiken och spelare då han log genom hela matchen (även när O'Sullivan vann) och betedde sig som en gentleman rakt igenom. Efteråt hade han en vacker intervju med O'Sullivan där de båda visade kärlek till varandra vilket är väldigt trevligt att se trots den nivån de spelar på och rivaliteten som finns. 
Neil Robertsons vinst i 2015 års UK Championship försvann från rankingen och det innebär att han föll 10 placeringar och bland annat missar Masters. Han har haft problem privat både med andra intressen men framförallt hans fru som har haft mental ohälsa under de två senaste åren. Dock ska det nämnas att hon enligt Neil mår bättre nu och jag tycker det syns på hans spel som är på uppgång igen. Så min gissning är att han snabbt kommer studsa tillbaka upp bland de 16 bästa där han definitivt hör hemma. 
 
 
Scottish Open
 
Plats: Glasgow, Skottland
Datum: 11-17 december
Prispengar: 366 000 pund (70 000 pund i förstapris)
Typ av turnering: Ranking
Distans: Bäst av 7 till åttondelsfinal, bäst av 9 kvartsfinal, bäst av 11 semifinal, bäst av 17 final
Regerande mästare: Marco Fu
 
Sista turneringen innan juluppehållet spelas i Skottland precis som förra säsongen. Det var då Marco Fu stod för en övernaturligt bra prestation genom hela turneringen och avslutade den med att krossa hemmastjärnan John Higgins i finalen. Fu har inte presterat den typen av snooker denna säsongen och frågan är om han kan ta med sig minnerna från ett år sedan och förvandla det till något positivt?
Båda gårdagens finalister Ronnie O'Sullivan och Shaun Murphy har valt att spela denna vecka också. Jag skulle kanske inte lägga mina pengar på någon av dem då tröttheten mycket väl kan ta ut sin rätt. Annars är det fyra topp 16-spelare som inte kommer till start. Världsettan Mark Selby har valt att ta ett extra långt juluppehåll och bygga snögubbar istället. Stuart Bingham fortsätter att avtjäna sin avstänging, Mark Williams fru är fortfarande på sjukhus och han har valt att finnas hos henne medans Luca Brecel trots sin unga ålder åkt på någon typ av ryggskada. Med tanke på allt tidigare skrivet så öppnar det upp goda chanser för andra toppspelare att få med sig en titel innan jul. Mina tankar går då till Judd Trump, John Higgins, Mark Allen, Marco Fu, Neil Robertson eller varför inte Kyren Wilson. Det återstår att se vem som varit "naughty or nice" och vem tomten kommer till.
 
Turneringen ses på Eurosport och Eurosport player med start idag måndag och avslutas på söndag.
Kommentera inlägget här: