protoursnooker.blogg.se

Sammanfattning Scottish Open 2017

Kategori: Turnering

Vinnare: Neil Robertson
Högst serie: 147 - Cao Yupeng
Flest centuries: 11 - Neil Robertson
Spelare med störst alt. mest noterbara rankingförändring: +5 placeringar (20 till 15) - Neil Robertson. +11 placeringar (67 till 56) - Cao Yupeng.
 
Oj oj oj vilket hjärtskärande slut tävlingsåret 2017 fick. 67:e rankade Cao Yupeng ledde med 8-4 i finalen mot Neil Robertson och behövde endast vinna ett frame av de fem sista för att lyfta "Stephen Hendry Trophy". Orutinen började då synas och det kom några missar från kinesen. Men vid ställningen 8-7 så kom hans chanser då han var påväg att rensa av de färgade bollarna för vinst på svart men missade en simpel rosa. Han fick sedan tre nya chanser på rosa boll och när han tillslut sänkte den och lite oturligt hamnade i mellanläge på svart så hög den och stannade i hålkant. Yupeng var alltså några millimeter bort från en skrällvinst som hade hetat duga. Han förlorade sedan skiljeframet och frågan är hur han kommer hantera denna tunga förlust? 
Fram till 8-4 så spelade Cao Yupeng helt gudomlig snooker. Han stod för nio serier över 60 och ytterligare en 53:a och dominerade tillställningen fullständigt. I intervjun efter finalen sa Robertson att "det var fram till den punkten den bästa insatsen någonsin mot mig i en final" vilket är stora ord från en stor spelare. Dessutom stod 27-åringen för fina segrar tidigare under veckan då han bl.a. besegrade Trump, Walden och Ford, han har svävat upp ytterligare 11 placeringar på rankingen och kan se fram emot att "casha" ut över 50 000 pund i vinstpengar (inklusive pengar för 147-serien). Så det finns enormt mycket positivt att ta med sig för honom. Frågan är dock om besvikelsen över finalförlusten kommer vara det enda han minns i efterhand?
En som dock kommer ha fina minnen från Skottland är "The Thunder From Downunder", Neil Robertson. Denna vinst symboliserar hans återkomst till snookereliten efter ett par svåra år privat med hans fru som haft mental ohälsa och dessutom ett tv-spels- samt Warhammerberoende. Men då allt nu blivit till det bättre så syns det i hans spel och 11 centuries i turneringen inklusive en kross av John Higgins i semifinalen talar för att den vänsterhänte australiensaren nu är tillbaka i storslag. Ironiskt nog så klättrar han upp topp 16 på rankingen efter denna vecka men då "cutten" till Masters gjordes efter UK-Championship så kommer han gå miste om deltagande ändå. Men han verkar inte kunna bry sig mindre med en titel och en välmående familj vilket är underbart att se. 
 
Efter hans förlust i UK-Championship gick John Higgins ut i stundens hetta och sa att han funderade på att lägga av med snooker. Men efter att ha inspirerats av O'Sullivans spel i finalen mot Murphy så fick han ny energi vilket han demonstrerade i sitt hemland denna vecka. I kvartsfinalen mötte han för fjärde gången denna säsong just O'Sullivan och efter tre tidigare förluster kom så revanchen, och som den kom. En förkrossande 5-0 vinst med tre centuries och två serier över 50 såg skotten demolera UK-mästaren och det är sådant spel som har vunnit honom fyra VM och 29 rankingtitlar. I semifinalen mot Robertson var rollerna omvända och Higgins sänkte endast fyra bollar under de fyra första framen medans australiensaren knappt missade en boll. Det visar på vilken grym sport snooker kan vara. Ena dagen flyger du med ditt spel medans du nästa dag får sitta och titta på medans din motståndare gör detsamma. 
 
Övriga spelare att notera är trefaldige rankingvinnaren Ricky Walden som likt Robertson är tillbaka i form efter en längre period med problem. I detta fall handlar det om en dålig rygg som nu verkar läkt och Walden nådde sin första kvartsfinal för säsongen. Elliot Slessor är en spelare jag imponerats av senaste tiden. 23 år gammal så visar han prov på fint offensivt spel samt ett bra lugn och självförtoende. Det tog stopp mot Trump i åttondelen denna vecka men Slessor var nära att skrälla sig vidare där och med en tidigare semifinal samt kvartsfinal denna säsong så blir det intressant att se vad han kan ådstakomma under våren. 
 
Detta var alltså den sista turneringen innan juluppehållet och nästa höjdpunkt på kalendern blir alltså Masters i mitten av januari. Tanken är att det ska komma ett blogginlägg i mellandagarna där jag summerar statistiken av höstens spel och kikar på vilka spelare som har presterat och vilka som inte har levererat den snooker man förväntade sig. Dessutom hoppas jag att få upp nybörjarvideon som jag och Anders spelat in under veckan som kommer. 
   Slutligen vill jag önska en God Jul och ett Gott Nytt År till alla mina läsare och tacka er för att ni följer min blogg vilket jag uppskattar enormt mycket! Här under länkar jag till min videoanalys av Cao Yupengs 147:a i förstarundan i Skottland. 
 
 
Kommentera inlägget här: