protoursnooker.blogg.se

Inför kvartsfinaler UK Championship 2017

Kategori: Turnering

Det drar ihop sig i York och inför fredagens spel återstår det åtta tappra snookersjälar som kampar om en av de finaste troféerna i världen. Det mest ögonbrynshöjande över årets upplaga är hur favoriterna en efter en har fallit av tåget. Faktum är att det endast återstår två spelare som är rankade topp 16 vilket är unikt när det kommer till en majortävling. Så låt oss en titt på de fyra kvartsfinalerna som ska spelas under dagen och kvällen. 
 
Eftermiddagssession Kl 14.
 
Stephen Maguire (20)-Joe Perry (22)
Båda spelarna är rankade strax utanför absoluta toppeliten för stunden men besitter enorma erfarenheter och förmågor. 36-årige Maguire har varit proffs i två decennier och har hunnit med av vinna fem rankingtitlar varav en UK Championship (vilket är hans enda major). Det påstås dock från vissa håll att han ändå har underpresterat i sin karriär vilket visar på vilken klasspelare han är. Med 363 centuries och en högstaranking som nummer två (2007-2009) så är han en världsspelare rakt igenom och en till UK-titel denna vecka skulle förgylla hans karriär än mer. Skotten har varit i fin form under turneringen med många höga serier och vinster mot bland annat Liang Wenbo och landsmannen Graeme Dott. 
Hans motstånd för dagen, Joe Perry, är otroligt nog än mer erfaren på touren med 26 år totalt och har vunnit en rankingtitel (2015 Players Championship). Perry är inte ny i dessa sammanhang då han tidigare varit i två semifinaler i denna turnering samt en i VM. Under turneringen har han haft tuff lottning och tvingats kämpa ner Jack Lisowski, Kurt Maflin samt Mark Allen vilket är en prestation bara det.
Med så många år på touren för båda så har de sprungit på varandra hela 16 gånger och det statistiken visar här är förbluffande. Maguire har ett enormt övertag på Perry med 14-2 i inbördes möten vilken förvånar mig då de annars är jämnbra spelare. Så med detta i åtanke så bör skotten ses som favorit i detta möte. 
 
Ronnie O'Sullivan (4)-Martin Gould (18)
Konstnären mot guldpojken lär bli en drabbning vi sent kommer glömma. O'Sullivan var inblandad i en episk match mot Sunny Akani sent igår och hade kunnat fått respass men lyckades precis ta sig vidare. I övrigt har lottningen varit relativt enkel med Michael White som den mest noterbara vinsten. Och vad kan man säga mer som inte har sagt om denna man? Skulle han vinna på söndag så tangerar han Steve Davis nuvarande rekord med 6 vunna UK Championship och det är sådan statistik som diskuteras när man ska utse de bästa genom tiderna. 30 rankingtitlar, ytterliggare 17 inbjudningstitlar, över 900 centuries och etta i världen under många år... Det är allt jag behöver säga.
Martin Gould är en underhållande spelare och i sina bästa stunder finns det ingen som går säker. Efter en tidigare dipp i formen har han nu hittat rätt och detta är den tredje raka kvartsfinalen för 36-åringen. Hans vinst i German Masters 2016 är den enda rankingtiteln i den 12-åriga karriären men det finns absolut mer att få ut. Lottningen har varit okej under turneringen och detta blir självklart det tuffaste testet han ställs inför. 
Ronnie har föga förvånande vunnit alla de tre gånger de tidigare möts och Gould är nu ute efter vad som kanske skulle vara hans finaste vinst i karriären. 
 
Kvällssession Kl 20.
 
Ryan Day (19)-Mark Joyce (42)
Helt klart en bra lottning för walesaren men räkna inte bort Joyce här. Börjar vi med Day så har han spelat med extra mycket press under denna turnering då han kämpar för en Mastersplats. Och man kan med säkerhet säga att 37-åringen mötte den pressen på rätt sätt. Segrar mot Un-Nooh och Mark Williams är prestigefyllda och i varje match har han stått för minst fem serier över 50 vilket är ett otroligt bra offensvit facit. Kan han komma upp på den nivån ikväll lär han ha goda chanser för avancemang. Day vann sin första rankingtitel tidigare under säsongen i Riga men har efter det endast nått kvartsfinal en gång innan UK. 
Den som ska förstöra det walesiska partyt är alltså 34-årige Joyce. Många som inte är allför inbitna i denna sport kanske inte ens har hört namnet förrut vilket inte är särskilt konstigt. Under sina 12 år som proffs har han nämligen aldrig passerat en kvartsfinal i rankingsammanhang vilket skulle innebära ett personligt rekord vid vinst ikväll och helt klart det största som skulle ha hänt i hans karriär. Engelskmannen stod för en rejäl skräll då han i sextondelen besegrade Neil Robertson som i sin tur var i en kamp mot just Day att nå Masters så det återstår att se om han får något tack ifrån Ryan när det möts öga mot öga ikväll.
6-1 i inbördes möten för Day visar på att han besitter mer potential än sitt motstånd och bör kunna besegra Joyce över en längre distans. 
 
Shaun Murphy (6)-Mark King (21)
I det andra helengelska mötet ställs smurfen mot den dansande kungen (Selby är den riktiga kungen dock). Murphy är tillsammans med O'Sullivan de två toppspelarna som återstår i York och han måste gilla sina chanser här. För några veckor sedan lyfte han Champion of Championstiteln mot just O'Sullivan och hans form har varit fantastisk under säsongen. Två rankingfinaler samt vinsten i Coventry är imponerande och det finns inget som talar för att det inte ska bli en fjärde final på söndag för 35-åringen. Han vann denna titel 2008 för att 2015 skriva in sig i historien som en "tripple-crownvinnare". Murphy krossade Ricky Walden i åttondelen och har spelat den sedvanliga "smurfsnookern" under turneringen vilket inte bådar gott för motståndarna. 
Mark King vann sin första rankingtitel förra säsongen då han i en minnesvärd final besegrade Barry Hawkins i Nordirland och höll ett vackert och känslosamt tal efteråt. Skulle han vinna titeln på söndag kan vi nog räkna med än mer tårar. Han föll i semifinal 2004 i UK vilket innebär att det inte är helt främmande mark för honom trots att han har mindre erfarenhet av stora matcher än sitt motstånd. Men enormt fina segrar mot Luca Brecel och John Higgins tidigare under turneringen bygger med säkerhet upp ett gott självförtroende för King och Murphy får passa sig här trots allt. Tittar man på inbördes statistiken för dessa båda så får King tyvärr ingen hjälp därifrån då han är i ett förskrossande underläge med 13-1.
 
Jag tänkte avsluta inlägget med en titt på "Race to Masters" som är enormt spännande. Ryan Day har med sitt avancemang till kvartsfinal hamnat på lite säkrare mark och faktum är att det är Liang Wenbo som ligger farligt till. Med endast 11 600 pund som skiljer ner till Martin Gould och ytterliggare 12 500 pund till Gould vid vinst idag så innebär det att Wenbo skulle förlora sin Mastersplats om detta hände. Och Wenbo kan inte pusta ut även om Gould förlorar. Trion Stephen Maguire, Mark King och Joe Perry har alla chans att kvalificera sig till Masters men till skillnad mot Gould så måste de minst nå final för att passera kinesen. 
 
Så nu är det bara att luta er tillbaka och njuta av avslutningen av turneringen. Själv har jag med årstiden i åtanke laddat upp med julmust, julskinka och glögg så jag har absolut ingenting att klaga på! 
 
 
Kommentera inlägget här: