protoursnooker.blogg.se

Sammanfattning Indian Open 2017 och Inför World Open 2017

Kategori: Turnering

 
Indian Open 2017
 
Vinnare: John Higgins
Högst serie: 141 - Zhou Yuelong
Flest centuries: 3 - Shaun Murphy
Spelare med största rankingförbättring: +27 placeringar (112 till 85) - Xu Si
 
Det var två spelare som stack ut extra mycket när man sammanfattar veckan i Indien. Den unge kinesiske tonåringen Xu Si gör sin första säsong som proffs och nådde sensationellt semifinal efter att ha slagit Robin Hull, Sean O'Sullivan, Ricky Walden och David Gilbert innan han föll mot John Higgins. Xu är ett praktexempel på att satsningen Kina gör på sina barn och ungdomar bär frukt. Det faktum att han utklassade Gilbert i hans första tv-match visar på hur orädd och mogen han är som spelare och det är något jag tycker mig känna igen i andra unga kineser också. Deras perfekta teknik och förmågan att prestera mot mer erkända stjärnor under press är slående. En sak som är säker är att en ny stjärna tändes på snookerhimmelen och jag ser fram emot att se Xu Si spela igen då han gjorde många höga serier och var allmänt underhållande. 
 
Den andra spelaren att nämna är självklart vinnaren John Higgins. Han besegrade sin landsman och den regerande mästaren Anthony McGill i finalen med 5-1. Det som är speciellt med denna turneringsvinst är att han är ensam tvåa bakom Stephen Hendry i vunna rankingtitlar. Det var skottens 29:e titel att jämföra med Steve Davis (28), Ronnie O'Sullivan (28) och Stephen Hendry (36). Higgins nämnde i en intervju efter finalen att han är överlycklig att ha passerat sin barndomsidol Steve Davis vilket man förstår måste kännas overkligt. 
 
I övrigt så försvarade den tidigare nämnda McGill sin titel väl även fast han föll på målsnöret. Han imponerade stort och förlorade endast tre frames fram till semifinalen. Helt klart så trivs den leende rödtotten i Indien. 
Shaun Murphy fortsatte sin fina form med att göra tre centuries och han ser mer avslappnad och lycklig ut runt bordet än någonsin. 
Hela fyra spelare nådde kvartsfinal för första gången i sin karriär vilket visar på bredden på touren i dagens läge. Dessa fyra spelarna var Zhang Anda, Liam Highfield, Elliot Slessor och Xu Si (som alltså avancerade ytterligare).
Sammanfattningsvis så var det en härlig vecka i Indien för fans liksom för spelarna som uttryckte sin glädje över hur de blev behandlade med god service, god mat och goda förutsättningar för snooker. 
 
World Open 2017
 
Plats: Yushan, Kina
Datum: 18-24 september 
Prispengar: 700 000 pund (150 000 pund i förstapris)
Typ av turnering: Ranking 
Distans: Kval-kvartsfinal: Bäst av 9. Semifinaler: Bäst av 11. Final: Bäst av 19 
Regerande mästare: Ali Carter
 
För att börja där jag avslutade sammanfattningen från Indien så ska tydligen inte Yushan vara lika populärt bland spelarna. Det ska ha varit stora problem under förra säsongens World Open med packning som inte kom fram, matförgiftningar och annat smått och gott och det ska inte ha börjat bättre denna gång. Jamie Jones twittrade att hans packning inte kommit fram och frågade om lov att få låna någons tävlingskläder vilket kan vara ett störningsmoment om inte kläderna sitter rätt. Det ska bli intressant att se om det är andra problem som kommer upp under veckan. 
 
Vi lämnar det negativa och tittar på det mer positiva istället. Prispengarna (alltså rankingpoängen likaså då de är detsamma) är stora med 150 000 pund i förstapris. Med detta följer mer intresse från de stora namnen och 13 av topp 16 spelarna finns på plats i Kina. Ronnie O'Sullivan och den regerande mästaren Ali Carter valde att stå över denna turnering medans Judd Trump var den enda som föll i kvalet och det understryker världstreans svaga säsongsstart. 
 
Då turneringen hålls i Kina så kommer det vara tidiga matcher för oss svenskar så det är bara att ställa klockan. 
 
Spelare att ha ett extra öga på:
 
Mark Selby
Världsettan har haft en anonym start på säsongen mycket pga en bruten tå. Dock med kvalitén som Selby besitter så kommer vinsterna garanterat börja ramla in. Man kan peka på att han inte är lika matchtränad som många andra spelare för stunden men för mig så ska det inte spela så stor roll när det kommer till världsmästaren, han är helt enkelt alldeles för bra.
 
Mark Williams 
Walesaren imponerade rejält i Thailand och vann 6-red titeln. Det var som att spola tillbaka tiden till början av 2000-talet under hans storhetsperiod, och Williams presterade den bästa snookern han har gjort på länge. Kan han ta med sig den formen till Kina så har han goda möjligheter att lyfta pokalen.
 
Ding Junhui
 
Hemmasonen och den största kinesiska stjärnan kommer som vanligt få ett massivt stöd av publiken. Det jag märkt under senaste säsongen dock är att Ding är mer avslappnad vid bordet och har släppt pressen som kommer från hemlandet. Detta gör att jag ger honom ett stort utropstecken när det kommer till chanserna att gå hela vägen i Yushan.
 
Ricky Walden 
Lite förvånad att jag nämner Walden som haft svag form på senaste tiden? Den stora anledningen till det har varit en ryggskada som har hindrat honom att träna och prestera. Nu är den på bättringsvägen enligt honom själv vilket visades i Indien då han vann två matcher. Lägg dessutom till det faktumet att Waldens alla tre rankingtitlar har kommit i Kina så kan han mycket väl gå djupt under veckan.
 
Turneringen går att följa på Eurosport och Eurosport Player. Förhoppningsvis kommer jag ha möjlighet att liverapportera ett par matcher på Twitter under veckan då jag verkar ha fått lite ledigt från jobbet.
 
Kommentera inlägget här: