protoursnooker.blogg.se

Sammanfattning World Open 2017

Kategori: Turnering

Vinnare: Ding Junhui
Högst serie: 143 - Li Hang
Flest centuries: 6 - Kyren Wilson
Spelare med största rankingförbättring: +16 placeringar (117 till 101) - Eden Sharav. +13 placeringar (106 till 93) - Chen Zhe. +10 placeringar (87 till 77) - Cao Yupeng. +10 placeringar (46 till 36) - Li Hang
 
Hemmafavoriten Ding Junhui höll för trycket och spelade hem sin 13:e rankingtitel. Det innebär att han passerar Mark Selby och Neil Robertson som nu är delade 7:a genom tiderna med 12 stycken. Världstvåan besegrade under veckan Hammad Miah, Zhang Anda, Xiao Guodong, Joe Perry, Li Hang, Luca Brecel samt Kyren Wilson. Finalen mot Wilson slutade med de förkrossande siffrorna 10-3 och den kändes avgjord tidigt då kinsesen stormade fram till en 6-1 ledning. Kyren vann de två sista framen under första sessionen för att skapa spänning men Ding vann fyra raka frames under andra delen av finalen och säkrade titeln inför sina stolta fans. Av de 13 titlar han har vunnit så har 6 av dem kommit i hans hemland Kina. 
 
Ding berättade efter matchen att han kände sig avslappnad och fokuserad hela veckan. Han nämnde även att han lärt sig hantera pressen att spela på hemmaplan och istället vänt det till något positivt. Wilson i sin tur berömde sin motståndare för dennes prestation men menade också att han inte spelade bra och det mesta han gjorde blev fel. 
 
Kyren Wilson hade annars en väldigt fin turnering då han spelade i flest centuries av alla spelare (6 stycken varav 3 av dem kom i en otroligt härlig kvartsfinal mot Mark Williams). Engelskmannen spelade in 75 000 pund vilket kan visa sig vara väldigt viktiga i kampen om en topp 16 placering på rankingen och deltagande i Masters. Han är nu uppe på plats 15 och har skaffat sig ett bra utgångsläge i den fighten. 
 
Luca Brecel fortsätter att imponera. China Championship-mästaren tog sig hela vägen till semifinal där han föll mot Ding Junhui. 26 000 pund landade prissumman på för honom och det innebar ett lyft till plats 12 på rankingen. 
 
Även Li Hang håller i sin goda form. 26-årige kinesen blev också offer för Ding denna vecka (i kvartsfinal) men stod innan det för fyra fina vinster mot Robin Hull, Liang Wenbo, Ricky Walden samt 2002 års världsmästare Peter Ebdon. Hang stod dessutom för fyra centuries under turneringen och har fått ett litet genombrott under starten på säsongen. 
 
 
Spelarna återvänder nu till Preston som så många gånger förr för kvalspel. Denna gång är det till International Championship som spelas 29 oktober-5 november. Första omgången (alltså kvalet) pågår mellan tisdag och fredag nästa vecka och då en vinst innebär 4000 pund i pengar och rankingpoäng så är det viktiga matcher för många av spelarna. Inte bara för de som kämpar om överlevnad på touren utan även för de som försöker behålla/jaga en plats till Masters i januari. Mer om det i senare inlägg. 
 
Här nedanför länkar jag turneringens mest välspelda match mellan Kyren Wilson-Mark Williams.
 
 

Sammanfattning Indian Open 2017 och Inför World Open 2017

Kategori: Turnering

 
Indian Open 2017
 
Vinnare: John Higgins
Högst serie: 141 - Zhou Yuelong
Flest centuries: 3 - Shaun Murphy
Spelare med största rankingförbättring: +27 placeringar (112 till 85) - Xu Si
 
Det var två spelare som stack ut extra mycket när man sammanfattar veckan i Indien. Den unge kinesiske tonåringen Xu Si gör sin första säsong som proffs och nådde sensationellt semifinal efter att ha slagit Robin Hull, Sean O'Sullivan, Ricky Walden och David Gilbert innan han föll mot John Higgins. Xu är ett praktexempel på att satsningen Kina gör på sina barn och ungdomar bär frukt. Det faktum att han utklassade Gilbert i hans första tv-match visar på hur orädd och mogen han är som spelare och det är något jag tycker mig känna igen i andra unga kineser också. Deras perfekta teknik och förmågan att prestera mot mer erkända stjärnor under press är slående. En sak som är säker är att en ny stjärna tändes på snookerhimmelen och jag ser fram emot att se Xu Si spela igen då han gjorde många höga serier och var allmänt underhållande. 
 
Den andra spelaren att nämna är självklart vinnaren John Higgins. Han besegrade sin landsman och den regerande mästaren Anthony McGill i finalen med 5-1. Det som är speciellt med denna turneringsvinst är att han är ensam tvåa bakom Stephen Hendry i vunna rankingtitlar. Det var skottens 29:e titel att jämföra med Steve Davis (28), Ronnie O'Sullivan (28) och Stephen Hendry (36). Higgins nämnde i en intervju efter finalen att han är överlycklig att ha passerat sin barndomsidol Steve Davis vilket man förstår måste kännas overkligt. 
 
I övrigt så försvarade den tidigare nämnda McGill sin titel väl även fast han föll på målsnöret. Han imponerade stort och förlorade endast tre frames fram till semifinalen. Helt klart så trivs den leende rödtotten i Indien. 
Shaun Murphy fortsatte sin fina form med att göra tre centuries och han ser mer avslappnad och lycklig ut runt bordet än någonsin. 
Hela fyra spelare nådde kvartsfinal för första gången i sin karriär vilket visar på bredden på touren i dagens läge. Dessa fyra spelarna var Zhang Anda, Liam Highfield, Elliot Slessor och Xu Si (som alltså avancerade ytterligare).
Sammanfattningsvis så var det en härlig vecka i Indien för fans liksom för spelarna som uttryckte sin glädje över hur de blev behandlade med god service, god mat och goda förutsättningar för snooker. 
 
World Open 2017
 
Plats: Yushan, Kina
Datum: 18-24 september 
Prispengar: 700 000 pund (150 000 pund i förstapris)
Typ av turnering: Ranking 
Distans: Kval-kvartsfinal: Bäst av 9. Semifinaler: Bäst av 11. Final: Bäst av 19 
Regerande mästare: Ali Carter
 
För att börja där jag avslutade sammanfattningen från Indien så ska tydligen inte Yushan vara lika populärt bland spelarna. Det ska ha varit stora problem under förra säsongens World Open med packning som inte kom fram, matförgiftningar och annat smått och gott och det ska inte ha börjat bättre denna gång. Jamie Jones twittrade att hans packning inte kommit fram och frågade om lov att få låna någons tävlingskläder vilket kan vara ett störningsmoment om inte kläderna sitter rätt. Det ska bli intressant att se om det är andra problem som kommer upp under veckan. 
 
Vi lämnar det negativa och tittar på det mer positiva istället. Prispengarna (alltså rankingpoängen likaså då de är detsamma) är stora med 150 000 pund i förstapris. Med detta följer mer intresse från de stora namnen och 13 av topp 16 spelarna finns på plats i Kina. Ronnie O'Sullivan och den regerande mästaren Ali Carter valde att stå över denna turnering medans Judd Trump var den enda som föll i kvalet och det understryker världstreans svaga säsongsstart. 
 
Då turneringen hålls i Kina så kommer det vara tidiga matcher för oss svenskar så det är bara att ställa klockan. 
 
Spelare att ha ett extra öga på:
 
Mark Selby
Världsettan har haft en anonym start på säsongen mycket pga en bruten tå. Dock med kvalitén som Selby besitter så kommer vinsterna garanterat börja ramla in. Man kan peka på att han inte är lika matchtränad som många andra spelare för stunden men för mig så ska det inte spela så stor roll när det kommer till världsmästaren, han är helt enkelt alldeles för bra.
 
Mark Williams 
Walesaren imponerade rejält i Thailand och vann 6-red titeln. Det var som att spola tillbaka tiden till början av 2000-talet under hans storhetsperiod, och Williams presterade den bästa snookern han har gjort på länge. Kan han ta med sig den formen till Kina så har han goda möjligheter att lyfta pokalen.
 
Ding Junhui
 
Hemmasonen och den största kinesiska stjärnan kommer som vanligt få ett massivt stöd av publiken. Det jag märkt under senaste säsongen dock är att Ding är mer avslappnad vid bordet och har släppt pressen som kommer från hemlandet. Detta gör att jag ger honom ett stort utropstecken när det kommer till chanserna att gå hela vägen i Yushan.
 
Ricky Walden 
Lite förvånad att jag nämner Walden som haft svag form på senaste tiden? Den stora anledningen till det har varit en ryggskada som har hindrat honom att träna och prestera. Nu är den på bättringsvägen enligt honom själv vilket visades i Indien då han vann två matcher. Lägg dessutom till det faktumet att Waldens alla tre rankingtitlar har kommit i Kina så kan han mycket väl gå djupt under veckan.
 
Turneringen går att följa på Eurosport och Eurosport Player. Förhoppningsvis kommer jag ha möjlighet att liverapportera ett par matcher på Twitter under veckan då jag verkar ha fått lite ledigt från jobbet.
 

Inför Indian Open 2017

Kategori: Turnering

Plats: Vishakhapatnam, Indien
Datum: 12-16 september 
Prispengar: 323 000 pund (50 000 pund förstapris)
Typ av turnering: Ranking
Distans: Bäst av 7, final bäst av 9
Regerande mästare: Anthony McGill
 
Vi är nu inne i säsongen på allvar med turneringar som kommer avlösa varandra med nästan obefintliga mellanrum. Den fjärde rankingturneringen för säsongen spelas i snookerns hemland (snooker uppfanns i Indien på 1800-talet) och det är fjärde gången sedan 2013 den gör så. Intressant nog så har ingen av de fyra turneringarna spelats i samma stad utan Indian Open har flyttats runt i landet, troligtvis för att så många som möjligt ska ha möjlighet att få se världsstjärnorna live. 
Tidigare mästare är Ding Junhui, Michael White och Anthony McGill. 
 
Tyvärr så kommer vi inte få se en komplett uppställning under veckan då endast fem av topp 16 spelarna är på plats (åtta av dem ställde inte upp i kvalet överhuvudtaget). Faktorer som gjorde att så många valde bort Indien kan vara reselängden, korta distanser och något mindre prispengar än andra turneringar. När säsongen är så lång och med turneringar så tätt inpå varandra så är det svårt att slåss på alla fronter för en spelare och det är nästan nödvändigt att stå över någon turnering här och var. 
 
 
Spelare att ha ett extra öga på
 
Anthony McGill och Aditya Mehta
Hemmaspelaren Mehta som var i final i Indien 2013 har lottats in mot regerande mästaren McGill i kvalomgången. Matchen blev flyttad för att spelas i Indien och förhoppningsvis blir detta en tv-match. Mehta har haft problem med en nackskada men ska ha fått ordning på den någorlunda och siktar nu på att leverera stora resultat. Vinnaren i denna match blir ett stort hot för de andra spelarna då McGill vet hur det känns att vinna i Indien och Mehta har hemmapubliken med sig. 
 
Shaun Murphy
Har gått miste om en rankingtitel två gånger i rad då han föll i finalen i både China Championship och i Paul Hunter Classic. Men två finalplatser talar för en grym jämnhet och Murphy kommer vara hungrig på titeln denna vecka. Han spelar mot en indisk amatör i första omgången och det bör vara en lagom start för att komma igång (med risk för att jinxa honom). 
 
Stephen Maguire
Skotten har startat säsongen bra med en finalförlust i Riga och vinst i alla kvalmatcher förutom en. Men det är inte den enda anledningen till att han nämns här. Han verkar nämligen trivas i Iniden då han 2013 var framme i semifinal (förlorade 4-3 mot Mehta) innan han förra året återigen gick långt, denna gång blev det respass i kvartsfinal (mot vinnaren McGill). Då distanserna är så pass korta är det svårt att peka ut vinnare och spelare som kommer gå långt men Maguire är en av dem med störst chans att göra så.
 
Det gäller att gå upp tidigt för att se all action då matcherna drar igång kl 06.00. Men för de morgontrötta så finns det goda nyheter i att spelet är igång fram mot kvällningen då sista matcherna för dagen beräknas starta 15.30 svensk tid. 
Indian Open sänds på Eurosport player.