protoursnooker.blogg.se

Sammanfattning English Open 2017

Kategori: Turnering

Vinnare: Ronnie O'Sullivan
Högst serie: 147 - Liang Wenbo
Flest centuries: 12 - Ronnie O'Sullivan
Spelare med störst alt. mest noterbara rankingförändring: +16 placeringar (91 till 75) - Alexander Ursenbacher. +3 placeringar (12 till 9) - Ronnie O'Sullivan.
 
Det blev en helt underbar vecka i Barnsley med kvalité på snookern som man drömmer om att få se. Ett stort antal centuries gjordes och många spelare presterade på topp. Högst upp på teppan regerade den bäste av dem alla som var på spelhumör och levererade sådan snooker som i stort sett ingen annan i världen kan leverera under en hel turnering. Ronnie O'Sullivan gjorde 12 centuries (varav fyra i finalen) och trots en skadad fot kunde han dominera denna turnering och krossade Kyren Wilson i finalen med 9-2. Under dessa 11 frame presterade O'Sullivan 98%(!) pot-succes vilket är larvigt högt, kanske det högsta jag sett under en sådan lång match. Den mest noterbara vinsten förutom finalen var den i åttondelen mot John Higgins som kunde ha gått åt andra hållet men slutade 4-3 i engelskmannens favör. Han klättrar tre placeringar på rankingen upp på nionde plats men sanningen är att om han spelade alla turneringar så hade han varit minst tvåa bakom Mark Selby. Det blir nu spännande att följa Ronnie framöver och han är dessutom den enda spelaren fortfarande med chans att plocka hem bonusen på en miljon pund om han lyckas vinna de tre övriga "Home nation" turneringarna. 
 
Kyren Wilson tog sig till sin andra final inom loppet av tre turneringar men det räckte inte hela vägen denna gång heller. Det som måste svida lite extra för världstolvan är att han även förlorade finalen i World Open med stora siffror (10-3 mot Ding Junhui). Det måste kännas tråkigt för honom att inte lyckas bjuda upp till dans men samtidigt är det en imponerande prestation att ta sig till två finaler på sådan kort tid. Helt klart är det att Kyren har hittat formen precis lagom tills kalendern nu blir fullsmokad innan jul med UK Championship som höjdpunkt i början av december. 
 
Veckans stora profil förutom vinnaren måste vara den unge Alexander Ursenbacher. Den 21-årige schweizaren är inne på sin andra session som proffs och verkar vara fullt redo för utmaningen. Efter att ha gått till sextondelsfinal i Riga och dessutom ha vunnit en hel del förstarunda matcher i starten på säsongen så kom nu det riktiga genombrottet då han spelade sig hela vägen till en semifinal där han föll mot Wilson. Det var inte bara faktumet att han vann fem matcher på raken i Barnsley utan det var även på det sättet han gjorde det. Han sopade undan rutinerade duon Anthony Hamilton och Gerard Greene i de två första omgångarna innan han besegrade en av mina utropstecken innan säsongen i Stuart Carrington i sextondelsfinalen. Sedan kom den stora skrällen då han körde över den forne världsmästaren och rankingfemman Shaun Murphy med 4-1. Bara av farten så fullständingt demolerade han "Paul Hunter Classic"-vinnaren Michael White med 5-0 i kvartsfinalen en match som inte kan ha tagit mer än 60 minuter i effektiv tid. Denna match var första gången jag såg Ursenbacher spela och det var som att få snookerboll i fejset när man såg hur bra han var. Extra kul är det att Alex är från fastlandet i Europa och det ska bli fantastiskt spännande att se hur bra denna unge man kan bli. Potentialen finns onekligen där.
 
Sist men inte minst ska Liang Wenbo nämnas. Kinestvåan lyckades inte försvara sin titel men han stod för en annan enorm bedrift under turneringen. I den andra omgången mot Tom Ford så gjorde han nämligen tourens första 147:a för säsongen och den andra i sin karriär! Med äran följde 40 000 pund och efter att ha börjat säsongen trögt så fanns det mycket positivt att ta med sig för honom. Förlusten i nästa omgång mot landsmannen Yan Bingtao med 4-0 kan möjligen varit pga urladdningen av känslor som han gick igenom under och efter matchen. 
 
Nu blir det en veckas ledighet innan vi tar oss till Kina för International Championship som startar på söndag morgon. Detta är en turnering med lite längre distans (bäst av 11 från starten) så det är en anledning till att se fram emot den lite extra. 
 
Liang Wenbo's 147:a
 
 
Ett galet ögonblick från veckan
 
 
 
Kommentera inlägget här: