protoursnooker.blogg.se

Inför International Championship 2017

Kategori: Turnering

Plats: Daqing, Kina
Datum: 29 okt-5 nov
Prispengar: 700 000 pund (150 000 pund i förstapris)
Typ av turnering: Ranking
Distans: Bäst av 11 till kvartsfinaler, bäst av 17 semifinaler, bäst av 19 final
Regerande mästare: Mark Selby
 
Vi entrar nu en tid då det kommer spelas proffsnooker i stort sett varje dag fram till jul. På tur i kalendern står den turnering som får anses ha mest prestige borträknat "tripple crown"-tävlingarna. International Championship introducerades år 2012 och var den turnering utanför Storbritannien med mest prispengar någonsin (då 125 000 pund i förstapris). Endast en gång har en kines lyft pokalen och det var Ding Junhui som 2013 spelade hem titeln. I år hoppas värdlandet att det ska återupprepas och jag blir inte särskilt förvånad om Ding eller en av de yngre kineserna spelar om titeln i söndagens final. Spelare som Zhou Yuelong, Yan Bingtao, Xiao Guodong och Li Hang letar alla efter sitt stora genombrott och vad skulle passa bättre än att göra det i en enorm rankingturnering inför hemmapubliken? 
Endast två spelare av de topp 16 rankade saknas i Daqing, och båda av olika skäl. Marco Fu föll tungt i kvalspelet i Preston då siffrorna skrevs till 6-4 till den talangfulle thailändaren Akani Songsermsawad. När det gäller den andre spelaren så är det mer komplicerat än en kvalförlust. Stuart Bingham har likt några andra proffsspelare blivit ertappad med att betta på snookermatcher vilket är emot reglerna som WPBSA (World Pool, Billiards and Snooker Association) har satt för alla spelare på proffstouren. Detta innebär att Bingham blivit avstängd fram till slutet av januari vilket därav leder till att han missar turneringar som International Championship, Champion of Champions, två "Home nations", UK Championship och Masters. Vill du veta mer om detta så föreslår jag att du går in på WPBSA's hemsida.
Kikar man neråt i rankingen i syfte på kampen om överlevnad på touren så finns det en hel del spelare på plats i Kina som börjar bli desperata efter segrar. Sju av dem ligger på fel sida sträcket och är i dagsläget eliminerade som proffs om det står sig säsongen ut. Dessa herrar är David GraceMei XiwenZhao XintongSam Craigie, Wang YuchenAdam Duffy och Chen Zhe. Den förstnämnde kommer tappa en hel del på rankingen då hans semifinalplats i UK Championship 2015 kommer försvinna och är därför i fara. Craigie imponerade på mig under hans match mot Ali Carter i Shanghai Masterskvalet för två veckor sedan och kan han fortsätta spela på den nivån  bör han säkra ett proffskontrakt till nästa säsong. De fyra kineserna som är med på listan kommer alla försöka bygga på det momentum det kan ge att spela på hemmaplan och bara att vinna en enda match i denna turnering innebär 4000 pund på rankingen vilket är ett stort steg påväg till rätt sida strecket. 
 
English Open-mästaren Ronnie O'Sullivan är tillsammans med världsettan Mark Selby förhandsfavoriter i Daqing. Även Ding Junhui på hemmaplan måste ses med god chans att ta sin andra titel i denna turnering och de övriga kinesiska spelarna bör "boosta" sitt spel med 5% vilket betyder att vi kan få se åtminstone en av dem långt in i den djupa änden av där det händer fram mot helgen. Neil Robertson besitter just nu den sista platsen till Masters i januari och närmast bakom honom jagar Liang WenboMark King och Stephen Maguire. Så där finns en anledning att följa de herrarna lite noggranare nästa vecka. 
 
Spelet drar lite förvånande igång redan kl 02.30 natten till söndagen och matcherna spelas sedan svensk tid tidigt på mornarna och eftermiddag. I vanlig ordning sänder Eurosport och Eurosport Player.
Kommentera inlägget här: