protoursnooker.blogg.se

Inför European Masters 2017

Kategori: Turnering

Plats: Lommel, Belgien
Datum: 2-8 oktober
Prispengar: 366 500 pund (75 000 pund förstapris)
Typ av turnering: Ranking
Distans: Bäst av 7 till kvartsfinal, Bäst av 11 semifinal, Bäst av 17 final
Regerande mästare: Judd Trump
 
Säsongens sjätte rankingtävling rullar igång på måndagen och spelarna har denna gång samlats i Belgien. Det var 23 år sedan en proffsturnering hölls i chokladparadiset och passande nog är det hemland för den nygamla  superstjärnan Luca Brecel. Hans första rankingvinst kunde inte ha kommit mer lägligt och det lär vara en exalterad och förhoppningsfull hemmapublik som med all säkerhet kommer göra allt för att heja fram sin idol under den kommande veckan. 
 
Sju av topp 16 spelarna saknas i Belgien. Den asiatiska trion som inkluderar World Open mästaren Ding Junhui, Marco Fu och Liang Wenbo tillsammans med Ronnie O'Sullivan valde att inte anmäla sig. Tre som anmälde sig men däremot föll i kvalet var säsongstrean Shaun Murphy, Barry Hawkins samt Ali Carter. Mindre prispengar vilket leder till mindre prestige kan vara en faktor till detta. Men det ska verkligen understrykas att touren är bredare än någonsin och det kryllar av talang och kunskap långt ner i rankingen vilket innebär att ingen går säker.
 
Spelare att ha ett extra öga på
 
Luca Brecel
Surprise surprise! Inte helt oväntat får hemmaidolen och en av mina favoritspelare första tjing i denna lilla lista. Jag har skrivit och pratat mycket om denna unga man i inledningen av säsongen men han har förtjänat varje ord och sekund av uppmärksamheten han fått. Luca har tagit en tidig ledning i säsongsrankingen med imponerande 186 600 pund inspelade där 150 000 av dem kommer från vinsten i China Championship. Detta har även inneburit att han tagit hissen upp till plats 12 på rankingen. Även andra faktorer pekar på att belgaren startat säsongen starkt. Han är en av få spelare som "cashat" (minst vunnit en match) i varje turnering hitills, han gick till semifinal i World Open och han har stått för 6 centuries. Men kanske en av det mest imponerande bedrifterna är att han spelat 7 skiljeframes (när matchen går till ett avgörande frame för att utse vinnaren) och vunnit alla! Snacka om att ha tillit till sin förmåga under pressande förhållanden. Det ska bli spännande att se om han kan fortsätta på vinnarspåret och glädja sina belgiska fans. 
 
Judd Trump
Den regerande mästaren och världsfyran besegrade Ronnie O'Sullivan i en spännande final i Rumänien med 9-8 men förutsättningarna har varit andra i början på denna säsong för "Esset". Två segrar i China Championship följdes upp av en chockförlust mot Sam Craige i kvalet till World Open då han föll med 5-0 och knappt satte en boll under matchen. Det var inte bara jag som "anade ugglor i mossen" och för några dagar sedan snubblade jag över något som kan delvis förklara varför Judds säsongsstart varit svajig. På spelarens twitter läste jag att han haft sina ögon opererade med laser för bara någon månad sedan och trots att allt gick bra med operationen så är det förståligt att det påverkat hans spel. Tydligen ska Trump varit tillbaka i högform vid träningsbordet enligt träningskamraten Matthew Selt men det handlar om att producera "the goods" när det gäller. Det återstår att se om siktet är tillbaka och skulle så vara fallet så kan man aldrig räkna bort den råa talang och "pottmaskin" som Judd Trump är. 
 
Kyren Wilson
En briljant vecka i Yushan såg den nu 15:e placerade Wilson ta sig hela vägen till finalen där han aldrig kom igång och föll mot hemmafavoriten Ding med 10-3. Men tidigare i turneringen så producerade Kyren kanske sin bästa snooker i karriären med imponerande segrar över Holt, Un-Nooh, Williams och Allen. Engelskmannen verkar dra energi och spelglädje från födseln av sitt andra barn och ser ut att njuta av varje sekund han är vid bordet. Magkänslan säger att vi kan få se en till fin vecka och det skulle inte förvåna mig att se Wilson framme i ytterliggare en final på söndag. 
 
I vanlig ordning sänds turneringen i Eurosport och Eurosport player och tack vare att touren är tillbaka i
Europa så spelas matcherna nu på eftermiddagar och kvällar svensk tid. 
 
Kommentera inlägget här: