protoursnooker.blogg.se

Podden Avsnitt 3 - Kina

Kategori: Podden

Då International Championship pågår så passar jag och Anders på att diskutera Kinas framfart inom snookern och spånar om varför de är påväg att ta över sporten och om hur framtiden kan komma att se ut med detta i åtanke. 
 
Tyvärr så laggar bilden i videon men ljudet funkar bra.
 
 
 
 

Inför International Championship 2017

Kategori: Turnering

Plats: Daqing, Kina
Datum: 29 okt-5 nov
Prispengar: 700 000 pund (150 000 pund i förstapris)
Typ av turnering: Ranking
Distans: Bäst av 11 till kvartsfinaler, bäst av 17 semifinaler, bäst av 19 final
Regerande mästare: Mark Selby
 
Vi entrar nu en tid då det kommer spelas proffsnooker i stort sett varje dag fram till jul. På tur i kalendern står den turnering som får anses ha mest prestige borträknat "tripple crown"-tävlingarna. International Championship introducerades år 2012 och var den turnering utanför Storbritannien med mest prispengar någonsin (då 125 000 pund i förstapris). Endast en gång har en kines lyft pokalen och det var Ding Junhui som 2013 spelade hem titeln. I år hoppas värdlandet att det ska återupprepas och jag blir inte särskilt förvånad om Ding eller en av de yngre kineserna spelar om titeln i söndagens final. Spelare som Zhou Yuelong, Yan Bingtao, Xiao Guodong och Li Hang letar alla efter sitt stora genombrott och vad skulle passa bättre än att göra det i en enorm rankingturnering inför hemmapubliken? 
Endast två spelare av de topp 16 rankade saknas i Daqing, och båda av olika skäl. Marco Fu föll tungt i kvalspelet i Preston då siffrorna skrevs till 6-4 till den talangfulle thailändaren Akani Songsermsawad. När det gäller den andre spelaren så är det mer komplicerat än en kvalförlust. Stuart Bingham har likt några andra proffsspelare blivit ertappad med att betta på snookermatcher vilket är emot reglerna som WPBSA (World Pool, Billiards and Snooker Association) har satt för alla spelare på proffstouren. Detta innebär att Bingham blivit avstängd fram till slutet av januari vilket därav leder till att han missar turneringar som International Championship, Champion of Champions, två "Home nations", UK Championship och Masters. Vill du veta mer om detta så föreslår jag att du går in på WPBSA's hemsida.
Kikar man neråt i rankingen i syfte på kampen om överlevnad på touren så finns det en hel del spelare på plats i Kina som börjar bli desperata efter segrar. Sju av dem ligger på fel sida sträcket och är i dagsläget eliminerade som proffs om det står sig säsongen ut. Dessa herrar är David GraceMei XiwenZhao XintongSam Craigie, Wang YuchenAdam Duffy och Chen Zhe. Den förstnämnde kommer tappa en hel del på rankingen då hans semifinalplats i UK Championship 2015 kommer försvinna och är därför i fara. Craigie imponerade på mig under hans match mot Ali Carter i Shanghai Masterskvalet för två veckor sedan och kan han fortsätta spela på den nivån  bör han säkra ett proffskontrakt till nästa säsong. De fyra kineserna som är med på listan kommer alla försöka bygga på det momentum det kan ge att spela på hemmaplan och bara att vinna en enda match i denna turnering innebär 4000 pund på rankingen vilket är ett stort steg påväg till rätt sida strecket. 
 
English Open-mästaren Ronnie O'Sullivan är tillsammans med världsettan Mark Selby förhandsfavoriter i Daqing. Även Ding Junhui på hemmaplan måste ses med god chans att ta sin andra titel i denna turnering och de övriga kinesiska spelarna bör "boosta" sitt spel med 5% vilket betyder att vi kan få se åtminstone en av dem långt in i den djupa änden av där det händer fram mot helgen. Neil Robertson besitter just nu den sista platsen till Masters i januari och närmast bakom honom jagar Liang WenboMark King och Stephen Maguire. Så där finns en anledning att följa de herrarna lite noggranare nästa vecka. 
 
Spelet drar lite förvånande igång redan kl 02.30 natten till söndagen och matcherna spelas sedan svensk tid tidigt på mornarna och eftermiddag. I vanlig ordning sänder Eurosport och Eurosport Player.

Sammanfattning English Open 2017

Kategori: Turnering

Vinnare: Ronnie O'Sullivan
Högst serie: 147 - Liang Wenbo
Flest centuries: 12 - Ronnie O'Sullivan
Spelare med störst alt. mest noterbara rankingförändring: +16 placeringar (91 till 75) - Alexander Ursenbacher. +3 placeringar (12 till 9) - Ronnie O'Sullivan.
 
Det blev en helt underbar vecka i Barnsley med kvalité på snookern som man drömmer om att få se. Ett stort antal centuries gjordes och många spelare presterade på topp. Högst upp på teppan regerade den bäste av dem alla som var på spelhumör och levererade sådan snooker som i stort sett ingen annan i världen kan leverera under en hel turnering. Ronnie O'Sullivan gjorde 12 centuries (varav fyra i finalen) och trots en skadad fot kunde han dominera denna turnering och krossade Kyren Wilson i finalen med 9-2. Under dessa 11 frame presterade O'Sullivan 98%(!) pot-succes vilket är larvigt högt, kanske det högsta jag sett under en sådan lång match. Den mest noterbara vinsten förutom finalen var den i åttondelen mot John Higgins som kunde ha gått åt andra hållet men slutade 4-3 i engelskmannens favör. Han klättrar tre placeringar på rankingen upp på nionde plats men sanningen är att om han spelade alla turneringar så hade han varit minst tvåa bakom Mark Selby. Det blir nu spännande att följa Ronnie framöver och han är dessutom den enda spelaren fortfarande med chans att plocka hem bonusen på en miljon pund om han lyckas vinna de tre övriga "Home nation" turneringarna. 
 
Kyren Wilson tog sig till sin andra final inom loppet av tre turneringar men det räckte inte hela vägen denna gång heller. Det som måste svida lite extra för världstolvan är att han även förlorade finalen i World Open med stora siffror (10-3 mot Ding Junhui). Det måste kännas tråkigt för honom att inte lyckas bjuda upp till dans men samtidigt är det en imponerande prestation att ta sig till två finaler på sådan kort tid. Helt klart är det att Kyren har hittat formen precis lagom tills kalendern nu blir fullsmokad innan jul med UK Championship som höjdpunkt i början av december. 
 
Veckans stora profil förutom vinnaren måste vara den unge Alexander Ursenbacher. Den 21-årige schweizaren är inne på sin andra session som proffs och verkar vara fullt redo för utmaningen. Efter att ha gått till sextondelsfinal i Riga och dessutom ha vunnit en hel del förstarunda matcher i starten på säsongen så kom nu det riktiga genombrottet då han spelade sig hela vägen till en semifinal där han föll mot Wilson. Det var inte bara faktumet att han vann fem matcher på raken i Barnsley utan det var även på det sättet han gjorde det. Han sopade undan rutinerade duon Anthony Hamilton och Gerard Greene i de två första omgångarna innan han besegrade en av mina utropstecken innan säsongen i Stuart Carrington i sextondelsfinalen. Sedan kom den stora skrällen då han körde över den forne världsmästaren och rankingfemman Shaun Murphy med 4-1. Bara av farten så fullständingt demolerade han "Paul Hunter Classic"-vinnaren Michael White med 5-0 i kvartsfinalen en match som inte kan ha tagit mer än 60 minuter i effektiv tid. Denna match var första gången jag såg Ursenbacher spela och det var som att få snookerboll i fejset när man såg hur bra han var. Extra kul är det att Alex är från fastlandet i Europa och det ska bli fantastiskt spännande att se hur bra denna unge man kan bli. Potentialen finns onekligen där.
 
Sist men inte minst ska Liang Wenbo nämnas. Kinestvåan lyckades inte försvara sin titel men han stod för en annan enorm bedrift under turneringen. I den andra omgången mot Tom Ford så gjorde han nämligen tourens första 147:a för säsongen och den andra i sin karriär! Med äran följde 40 000 pund och efter att ha börjat säsongen trögt så fanns det mycket positivt att ta med sig för honom. Förlusten i nästa omgång mot landsmannen Yan Bingtao med 4-0 kan möjligen varit pga urladdningen av känslor som han gick igenom under och efter matchen. 
 
Nu blir det en veckas ledighet innan vi tar oss till Kina för International Championship som startar på söndag morgon. Detta är en turnering med lite längre distans (bäst av 11 från starten) så det är en anledning till att se fram emot den lite extra. 
 
Liang Wenbo's 147:a
 
 
Ett galet ögonblick från veckan