protoursnooker.blogg.se

Inför UK Championship 2017

Kategori: Turnering

Plats: York, England
Datum: 28 november-10 december 
Prispengar: 850 000 pund (170 000 pund i förstapris)
Typ av turnering: Ranking
Distans: Bäst av 11 frame till semifinal, bäst av 19 final
Regerande mästare: Mark Selby
 
Så är det äntligen dags för säsongens första major! Tillsammans med Masters och VM utgör dessa tre event "The tripple crown"-turneringarna. Under de närmaste 13 dagarna kommer alla blickar vända sig mot York för sjunde året på raken vilket innebär att denna stad och arena börjar bli en god tradition på kalendern. Och när prestigen och prispengarna går upp så brukar även de stora namnen med största sannolikhet toppa sitt spel. För att förtydliga detta påstående så kan man titta tillbaka på de senaste 10 säsongernas vinnare vilket är Ronnie O'Sullivan (2), Mark Selby (2), Neil Robertson (2), Shaun Murphy, Ding Junhui, John Higgins samt Judd Trump. Så ska man lita på historia så bör en av toppspelarna kamma hem titeln. Så vilka spelare bör ha en god chans att lyfta pokalen på söndag om ca två veckor?
 
Mark Selby vann en episk final mot Ronnie O'Sullivan förra säsongen som slutade 10-7 och den bjöd på 16 stycken serier över 50 varav sex stycken var centuries. Denna säsong har börjat "okej" med Selbymått då han vann International Championship (den tredje största rankingturneringen under året) men har förutom det inte nått förbi kvartsfinalstadiet i någon turnering. Världsettan stod över förra veckans "Home Nation" turnering i Nordirland för att lägga fullt fokus på denna major. Detta har varit ett vinnande koncept förr då Selby stått över turneringar inför t.ex. VM bara för att sedan gå hela vägen för att vinna titeln. Om det är lika effektivt denna gång återstår att se men Leicesterspelaren måste ses som en av de stora favoriterna. 
 
På papperet är världsettans stora utmanare ingen mindre än Ronnie O'Sullivan. 42-åringa legenden har varit i mycket gott slag under säsongen och har redan vunnit två rankingturneringar. Han har sett tillfreds ut vid bordet och uttryckt glädje över sitt spel vilket är ett dåligt tecken för motståndarna. Det var just i UK Championship som hans stora genombrott kom då han år 1993 besegrade en annan legend, Stephen Hendry, i finalen med 10-6. Då var Ronnie bara några månader äldre än vad Yan Bingtao är idag. Kan han hålla humöret och motivationen uppe under hela turnerinngen så bör han till och med ses som ensam favorit enligt mig. 
 
Andra spelare som visat form under säsongen och kan gå hela vägen i York är Shaun Murphy, John Higgins samt Judd Trump. Murphy kom ut som vinnare mot O'Sullivan i Champion of Champions för ett par veckor sedan men efter att ha chockförlorat i första omgången i Belfast så lär han ha revanchssug hela vägen till månen vilket kan visa sig nyttigt. Förutom den lyckade veckan i Coventry har Murphy dessutom två finalförluster från tidigare under säsongen vilket visar på att han är en jämn spelare med korta mellanrum mellan framgångarna.
Higgins är alltid farlig över längre distanser och efter att ha åkt ut i tredje rundan mot Gary Wilson i Nordirland trots tre(!) centuries på raken från skotten så bör även han komma ut med god motivation denna vecka. Han vann Indian Open tidigt på säsongen och innan förra veckans uttåg i Nordirland så hade han två kvartsfinaler och en semifinal på tre turneringar vilket vittnar om ett jämnt bra spel.
Och även Trump ingår i denna lista trots hans bleka insats mot Carrington i första omgången förra veckan. Matchen avslutades med en frustrerad uppgivenhet över hans dåliga spel då han drog kön igenom klustret av röda bollar trots att det fanns poäng kvar för att vinna framet. Men innan det har han visat god form med två finalplatser varav en vinst tidigare denna säsong. 
 
Tittar man på högt rankade spelare som av någon anledning inte bör räknas in i favoritlistan denna vecka så har vi t.ex. Mark Williams, Ding Junhui, Marco Fu, Barry Hawkins, Mark Allen samt Neil Robertson. Williams lyfte en pokal för endast två dagar sedan men med hans fru på sjukhus så kan tankarna komma att vara på andra ställen och uppladdningen lär inte varit den bästa för walesaren.
Ding lider för stunden av ögonproblem och har inte kunnat spelat så mycket samt på den nivå han kan på senaste tiden.
Fu och Hawkins är två toppspelare med svag form för stunden och Allen brukar trots fantastiskt spel stundtals vara för ojämn, framförallt när det kommer till en major.
Och för att avsluta stycket med Mastersjagande Robertson så har formen inte alls funnits under en längre tid. Faktum är att han inte nått en rankingsemifinal på över en säsong och den dubbla UK Championship-mästaren bör inte ses som en av favoriterna trots att hans kvalitéer säger något annat. 
 
Slutligen tar vi ta en titt på kampen om Mastersplatserna vilket avgörs efter denna turnering. Detta är ställningen:
 
15. Liang Wenbo 252 652 pund
16. Ryan Day 244 537 
...................................................................
17. Neil Robertson 240 625
18. Martin Gould 228 550
19. Stephen Maguire 222 950
20. Mark King 220 200
 
Då t.e.x. vinst i förstamatchen i York betalar ut 5 000 pund så innebär det att Neil Robertson behöver gå minst en runda längre än Ryan Day alternativt gå långt in i turneringen och passera Liang Wenbo som då måste ha fallit tidigt. Och för de övriga tre spelarna under australiensaren krävs en dundervecka för att sno åt sig en av de sista platserna till januaris högtid. 
 
Turneringen sätter igång idag (tisdag) klockan 15.30 och går som vanligt att följa på Eurosport och Eurosport player. Se till att njut såhär i adventstider av julstämning som börjar smyga sig in men framförallt av säsongens första stora höjdpunkt på snookerkalendern!

Sammanfattning Northern Ireland Open 2017

Kategori: Turnering

Vinnare: Mark Williams
Högst serie: 142 - John Higgins
Flest centuries: 4 - Mark Williams
Spelare med störst alt. mest noterbara rankingförändring: +5 placeringar (16 till 11) - Mark Williams. +12 placeringar (39 till 27) - Yan Bingtao. +10 placeringar (82 till 72) - Elliot Slessor. +19 placeringar (101 till 82) - Lü Haotian. 
 
Mark Williams vann tillslut sin första rankingtitel sedan 2011 då han besegrade Yan Bingtao i finalen efter skiljeframe, 9-8. Williams ledde aldrig matchen förrän han klättrade över kullen vilket måste svida extra för Bingtao. Det ska sägas att lottningen för Williams var gynsam genom hela turneringen då David Gilbert var den högst rankade spelaren han mötte (25:a) men jobbet ska ändå göras och vi vet alla vilken bredd på kvalité touren besitter. 42-åringen vann turneringen "6 Red World Championship" tidigare under säsongen men den räknas alltså inte till rankingen. Han var berörd vid sitt segertal vilket delvis kan bero på att hans fru ligger på sjukhus (jag vet inte varför eller hur allvarligt det är) och det var till och med så att han funderade på att inte spela finalen. Han uttryckte sin lycka över att vinna en rankingtitel igen och att han genast skulle bege sig till sjukhuset för att träffa frugan sin. För visst är det så att det finns viktigare saker i livet än snooker. Dessutom gav han sin unge motståndare beröm över hans spel och mognad och lade till att han var tacksam över att snart gå i pension och slippa få stryk av Bingtao i framtiden. 
 
Yan Bingtao hade en svårare lottning då han bland annat slog ut regerande mästaren Mark King, en Mastersjagande Ryan Day och Robert Milkins. Vid vinst i finalen hade Bingtao passerat Ronnie O'Sullivan att bli den yngste rankingvinnaren i historien men får nu nöja sig med att vara den yngste spelaren att delta i en rankingfinal vilket inte är så pjåkigt ändå. Han har stärkt sina aktier rejält efter denna vecka och alla är övertygade om att han är en framtida superstjärna. Att redan vid 17-års ålder avancera till en final är imponerande. Men det var på sättet han hanterade pressen från en helt ny situation som är ofattbart. Genom kroppsspåket visades inga nerver eller obehag utan snarare självförtroende och ett lugn som finns vid träningsbordet hos alla spelare men mer sällan när pressen infinner sig vid matchbordet. Han besitter dessutom en bred repetoar när det kommer till spelmomenten vilket är högst sällsynt hos en så pass ung spelare. Vanligtvis är det ett aggresivt offensivt spel man blir bjuden på då defensiven inte är tillräckligt bra men så är inte fallet med Yan Bingtao. Han har hela paketet som innehåller en bra offensiv (t.ex. hans långa spel imponerade ordentligt på mig) och en bra defensiv med kreativa dessenger och rätt val av stötar. Men jag är övertygad om att den mest värdefulla egenskapen är hans mentala styrka. Hans beteende kring bordet skiker självförtroende, pondus och en saknad av "rädsla" för motståndet. Nu fick vi dessutom ett bevis på att han kan hantera pressen under en jämn final vilket är ett måste om han ska utvecklas till den megastjärnan som han spås bli. Den frågan jag nu ställer mig är hur länge vi behöver vänta innan han lyfter en pokal? 
 
Lämnar vi finalisterna och kikar mer allmänt på turneringen så ska det sägas att det haglade av skrällar under veckan. Faktum är att Williams var den enda spelaren rankad topp 32 som var kvar inför kvartsfinalerna. Ronnie O'Sullivan tillsammans med miljonbonusdrömmen rök i tredje rundan då han föll mot 82:a rankade Elliot Slessor.  23-åriga engelskmannen avancerade sedan till semifinal vilket var nytt personbästa och innebar ett lyft på rankingen. Lü Haotian var den andra spelaren att falla i semi efter en helkinesisk match mot Bingtao. Även Haotian är tonåring (19) och har inte setts som en av de största talangerna från Kina men har nu satt sitt namn på snookerkartan precis som så många andra av hans kompanjoner. Även Li Yuan och Tian Pengfei hade en bra vecka och såg till att det var fyra spelare från Kina i kvartsfinal. Framförallt den sistnämnda har länge setts med bra möjlighet att slå igenom ordentligt men faktum är att detta var hans första kvartsfinal i proffskarriärer efter sju tidigare förluster i åttondelsfinal. En rejäl underprestation hitills enligt mig men det finns tid att ändra på det för 30-åringen och detta var ett steg i rätt riktning.
Judd Trump föll i första rundan mot duktige Stuart Carrington och visade stort missnöje genom att stöta kön genom klustret av röda bollar trots att det fanns poäng kvar för att vinna det sjätte framet. Detta går emot gentlemannakoden samt reglerna för snooker och säkerligen får han betala lite böter för hans beteende. 
I kampen om Mastersplatserna skedde ingen större förändring. Neil Robertson hade ytterliggare en svag turnering och föll i tredje rundan mot Robert Milkins medans Ryan Day tog sig en omgång längre innan han föll mot Bingtao, båda i skiljeframe. Detta innebär att Day fortfarande besitter den sista platsen och mer om detta kommer i inlägget inför UK Championship. 
 
Ytterliggare omnämnanden vill jag ge till 46-årige Mike Dunn som tog sig till kvartsfinal för tredje gången under hans 26-åriga proffskarriär. Även Sam Craigie ska få ett par rader då han briljerade ordentligt på tv-bordet mot Kyren Wilson i första rundan. 81:a rankade engelskmannen hade skaffat sig nya glasögon vilket kanske var en bidragande faktor till succén. Han stod för två centuries samt två 80+ serier i sin 4-0 seger innan han följde upp med ytterliggare åtta "half centuries" (50+ serie) under de två efterföljande matcherna vilket bevisar att han besitter stor offensiv potential. 24-åringen är en spelare jag har haft ögonen på under ett par månader och trots att han föll mot Slessor i den fjärde rundan så kan ta med sig mycket positivt tillbaka till England och UK Championship. 
 
Redan om två dagar (tisdag) så startar UK Championship vilket är säsongens första majorturnering och en tidig julklapp till oss alla. Detta innebär att jag redan imorgon lägger ut min uppladdning inför det som komma skall under de närmaste 13 dagarna i York. 
 

Sammanfattning Shanghai Masters samt Inför Northern Ireland Open 2017

Kategori: Turnering

Shanghai Masters
 
Vinnare: Ronnie O'Sullivan
Högst serie: 144 - Ronnie O'Sullivan
Flest centuries: 7 - Mark Allen
Spelare med störst alt. mest noterbara rankingförändring: +3 placeringar (7 till 4) - Ronnie O'Sullivan. +11 placeringar (44 till 33) - Jack Lisowski. +9 placeringar (55 till 46) - Kurt Maflin.
 
Vi är inne i den mest hektiska perioden på säsongen men det hindrar inte spelarna från att prestera på absolut topp. Till att börja med så var publiken fantastisk i Shanghai och framförallt i det syftet att de dök upp och fyllde läktarna till skillnad mot tidigare kinesiska turneringar. Men även deras inlevelse och stöd i varje stöt (speciellt när O'Sullivan spelade) var imponerande och bidrog till en härlig känsla. Vi får hålla tummarna på att biljettpriserna sänks i hela Kina (om nu detta är anledningen till uteblivna fans i arenorna) och att vi alltid får bevittna sådan publik som denna vecka. 
 
Från publik så tar vi oss till deras underhållare, showman, konstnär, geni... Orden räcker inte till. För stunden så handlar nästan allt på touren om Ronnie O'Sullivan. Han är het med sina "Numpty"-kommentarer på Twitter som nu har blivit en stor grej för oss i "Snooker-communityn". Men han är ännu hetare vid bordet där han demolerar sina motståndare med sitt omänskligt jämna och sagolika spel. I Barnsley stod han för 98% pot success i finalvinsten och förra veckan var han sånär att få med sig Champion of Championspokalen hem. Som inte det vore nog så följde han upp detta med ytterliggare en final och ytterliggare en finalkross som heter duga. Denna gång var det hans respekterade antagonist Judd Trump som fick se sig mosad med siffrorna 10-3. Ronnie hade inte 98% pot success denna gång men hans spel var ändå så pass överlägset så att man börjar fundera om han är en utomjording från planeten "Snookorus" som har flygit hit och spelar oss alla ett spratt med sin trollförande snooker. Han passerar dessutom Luca Brecel som ny etta på "ettårsrankingen" och han kommer inte kunna fly rampljuset nästa vecka heller. Då spelas nämligen Northern Ireland Open och han ska försöka hålla drömmen om 1 miljon pund-bonusen i liv som delas ut om en spelare lyckas vinna alla fyra "Home Nation"-turneringar under samma säsong. Men det är inte precis som att någon av oss klagar för att behöva titta på Ronnie O'Sullivan spela snooker. 
 
Judd Trump var inte särskilt bitter efter finalen utan kunde bara erkänna sig besegrad för dagen. Världstvåan hade en magnifik vecka där han vann sina fyra första matcher med 5-0(!) och adderar man på två frame han vann i kvalet så landar siffran på 22 raka vunna frame i en turnering. Jag vet inte om det är ett rekord men åtminstone bör det vara i dem trakterna. Detta var Trumps andra final denna säsong och man får en känsla av att dessa två herrar kommer springa på varandra flera gånger långt in i turneringar framöver. 
 
Ett av de största utropstecknet hitills denna säsong är 26-årige Jack Lisowski. Denna unge man har haft potentialen under många år att leverera detta spel men det är först nu vi får bevittna det. Två åttondelsfinaler och en kvartsfinal under de tre senaste turneringarna följdes denna vecka av en personbästa semifinal vilket visar på en jämnhet och ett självförtroende som växer för varje match. Går man djupare in på hans statistik så ser man siffror i samma klass som toppspelarna vilket bevisar vad han kan uträtta. Hans brist på erfarenhet i stora matcher och fel stötval kan ibland visa sig men det kommer naturligt att försvinna och då är det bara en tidsfråga innan han plockar sin första titel.
 
I övrigt så följde 2016 års German Mastersmästare Martin Gould upp sin semifinal från International Championship med ytterliggare en lyckad vecka i Kina där höjdpunkten var vinst mot Marco Fu med 5-2 i åttondelen. Denna gång tog det stopp i kvartsfinal men för 19:e rankade Gould verkar formen smyga sig på vilket är ett gott tecken inför UK Championship efter en i övrigt svag start på säsongen.
Mark Allen stod för två övertygande segrar (5-1 mot Bingtao och 5-0 mot O'Brien) och fortsatte sitt magnifika spel mot Lisowski i åttondelen. Men trots tre(!) centuries och ytterliggare två serier över 50 så föll han med 5-4. Detta är karakteristiskt för Allen som ofta hålls som en av favoriterna pga sitt underbara offensiva spel bara för att sedan oförklarigt förlora när det börjar dra ihop sig. Om det är han defensiva spel som brister alternativt att han kan bli för offensiv och sakna ett fulländat matchspel vet jag inte men visst blir man nyfiken på anledningen eftersom situationen upprepas nästan varje turnering. Något att undersöka i framtiden kanske...
 
Avslutningsvis så gjordes ett uttalande från WPBSA och Barry Hearn att Shanhgai Masters från och med nästa säsong byter skepnad från rankingturnering till en inbjudningsturnering med enorma prispengar. Topp 16-spelarna inklusive åtta kinesiska "wildcards" kommer att delta vilket innebär ännu en morot för att vara rankad bland de 16 bästa i världen. 
 
Inför Northern Ireland Open
 
Plats: Belfast, Nordirland
Datum: 20-26 november
Prispengar: 366 000 pund (70 000 pund i förstapris)
Typ av turnering: Ranking
Distans: Bäst av 7 till åttondelsfinaler, bäst av 9 kvartsfinaler, bäst av 11 semifinaler, bäst av 17 final
Regerande mästare: Mark King
 
Med endast en dags vila så slänger vi oss direkt in i nästa veckas drama i Nordirland. Den andra "Home Nation"-turneringen ska spelas och det är Belfasts tur att agera värdstad. Det är nu ett år sedan 43-årige Mark King efter 26 år som proffs osannolikt besegrade sju motståndare och vann sin första titel i sin proffskarriär. Känslorna svämmade över i intervjun efteråt och det var en av de vackraste stunderna i snookerhistorien och ett bevis på att man aldrig ska ge upp sina drömmar. Det återstår nu att se hur framgångsrik hans försvar av titeln blir men hursomhelst så är jag övertygad om att han kommer njuta fullt ut av att vara tillbaka.
Men som jag tidigare nämnde så är det Ronnie O'Sullivan som kommer ha flest blickar på sig. Då han vann English Open för några veckor sedan så är han den enda spelaren med chans på miljonbonusen. Det har redan fastställts från spelare och fans att det är nära till omöjligt att lyckas med denna bedrift men samtidigt är alla överens om att det är O'Sullivan om någon som skulle kunna klara av det. Och visst skulle det vara härligt (och inte särskilt osannolikt) om Ronnie skulle stå som vinnare på söndag och skapa lite nerv i detta syfte. Frågan är om det hårda spelschemat Ronnie behövt utstå efter tre finaler på kort tid tar ut sin rätt på honom men samtidigt vet vi att han trots sin ålder besitter god motion och hälsa.   
 
Annars måste ett varningens finger höjas för andra spelare såsom Judd Trump efter hans prestation förra veckan, hemmaspelaren Mark Allen som med hjälp av sina supportrar kanske kan ta sig förbi dessa märkliga förluster och gå hela vägen denna gång samt Champion of Champions-vinnaren Shaun Murphy som inte deltog i Shanghai förra veckan utan har kunnat vila och slipa spelet vid träningsbordet. 
 
Som avslutning måste även "racet till Masters" nämnas. Det återstår nu endast denna turnering samt UK Championship innan startfältet till prestigefyllda Masters spikas och en handfull spelare är inblandade i kampen om att säkra en plats. Detta är ställningen inför kommande vecka med rankingpoängen till höger:
 
15. Liang Wenbo 250 150
16. Ryan Day 238 537
---------------------------------
17. Neil Roberson 237 125
18. Martin Gould 228 550 (deltar ej i Nordirland)
19. Stephen Maguire 220 450
20. Mark King 216 700
 
Sändningarna från Nordirland ses i sin ordning på Eurosport och Eurosport player med start imorgon måndag klockan 11 och matcherna pågår ända in mot midnatt vilket innebär långa dagar med högsta underhållning!