protoursnooker.blogg.se

Sammanfattning Shanghai Masters samt Inför Northern Ireland Open 2017

Kategori: Turnering

Shanghai Masters
 
Vinnare: Ronnie O'Sullivan
Högst serie: 144 - Ronnie O'Sullivan
Flest centuries: 7 - Mark Allen
Spelare med störst alt. mest noterbara rankingförändring: +3 placeringar (7 till 4) - Ronnie O'Sullivan. +11 placeringar (44 till 33) - Jack Lisowski. +9 placeringar (55 till 46) - Kurt Maflin.
 
Vi är inne i den mest hektiska perioden på säsongen men det hindrar inte spelarna från att prestera på absolut topp. Till att börja med så var publiken fantastisk i Shanghai och framförallt i det syftet att de dök upp och fyllde läktarna till skillnad mot tidigare kinesiska turneringar. Men även deras inlevelse och stöd i varje stöt (speciellt när O'Sullivan spelade) var imponerande och bidrog till en härlig känsla. Vi får hålla tummarna på att biljettpriserna sänks i hela Kina (om nu detta är anledningen till uteblivna fans i arenorna) och att vi alltid får bevittna sådan publik som denna vecka. 
 
Från publik så tar vi oss till deras underhållare, showman, konstnär, geni... Orden räcker inte till. För stunden så handlar nästan allt på touren om Ronnie O'Sullivan. Han är het med sina "Numpty"-kommentarer på Twitter som nu har blivit en stor grej för oss i "Snooker-communityn". Men han är ännu hetare vid bordet där han demolerar sina motståndare med sitt omänskligt jämna och sagolika spel. I Barnsley stod han för 98% pot success i finalvinsten och förra veckan var han sånär att få med sig Champion of Championspokalen hem. Som inte det vore nog så följde han upp detta med ytterliggare en final och ytterliggare en finalkross som heter duga. Denna gång var det hans respekterade antagonist Judd Trump som fick se sig mosad med siffrorna 10-3. Ronnie hade inte 98% pot success denna gång men hans spel var ändå så pass överlägset så att man börjar fundera om han är en utomjording från planeten "Snookorus" som har flygit hit och spelar oss alla ett spratt med sin trollförande snooker. Han passerar dessutom Luca Brecel som ny etta på "ettårsrankingen" och han kommer inte kunna fly rampljuset nästa vecka heller. Då spelas nämligen Northern Ireland Open och han ska försöka hålla drömmen om 1 miljon pund-bonusen i liv som delas ut om en spelare lyckas vinna alla fyra "Home Nation"-turneringar under samma säsong. Men det är inte precis som att någon av oss klagar för att behöva titta på Ronnie O'Sullivan spela snooker. 
 
Judd Trump var inte särskilt bitter efter finalen utan kunde bara erkänna sig besegrad för dagen. Världstvåan hade en magnifik vecka där han vann sina fyra första matcher med 5-0(!) och adderar man på två frame han vann i kvalet så landar siffran på 22 raka vunna frame i en turnering. Jag vet inte om det är ett rekord men åtminstone bör det vara i dem trakterna. Detta var Trumps andra final denna säsong och man får en känsla av att dessa två herrar kommer springa på varandra flera gånger långt in i turneringar framöver. 
 
Ett av de största utropstecknet hitills denna säsong är 26-årige Jack Lisowski. Denna unge man har haft potentialen under många år att leverera detta spel men det är först nu vi får bevittna det. Två åttondelsfinaler och en kvartsfinal under de tre senaste turneringarna följdes denna vecka av en personbästa semifinal vilket visar på en jämnhet och ett självförtroende som växer för varje match. Går man djupare in på hans statistik så ser man siffror i samma klass som toppspelarna vilket bevisar vad han kan uträtta. Hans brist på erfarenhet i stora matcher och fel stötval kan ibland visa sig men det kommer naturligt att försvinna och då är det bara en tidsfråga innan han plockar sin första titel.
 
I övrigt så följde 2016 års German Mastersmästare Martin Gould upp sin semifinal från International Championship med ytterliggare en lyckad vecka i Kina där höjdpunkten var vinst mot Marco Fu med 5-2 i åttondelen. Denna gång tog det stopp i kvartsfinal men för 19:e rankade Gould verkar formen smyga sig på vilket är ett gott tecken inför UK Championship efter en i övrigt svag start på säsongen.
Mark Allen stod för två övertygande segrar (5-1 mot Bingtao och 5-0 mot O'Brien) och fortsatte sitt magnifika spel mot Lisowski i åttondelen. Men trots tre(!) centuries och ytterliggare två serier över 50 så föll han med 5-4. Detta är karakteristiskt för Allen som ofta hålls som en av favoriterna pga sitt underbara offensiva spel bara för att sedan oförklarigt förlora när det börjar dra ihop sig. Om det är han defensiva spel som brister alternativt att han kan bli för offensiv och sakna ett fulländat matchspel vet jag inte men visst blir man nyfiken på anledningen eftersom situationen upprepas nästan varje turnering. Något att undersöka i framtiden kanske...
 
Avslutningsvis så gjordes ett uttalande från WPBSA och Barry Hearn att Shanhgai Masters från och med nästa säsong byter skepnad från rankingturnering till en inbjudningsturnering med enorma prispengar. Topp 16-spelarna inklusive åtta kinesiska "wildcards" kommer att delta vilket innebär ännu en morot för att vara rankad bland de 16 bästa i världen. 
 
Inför Northern Ireland Open
 
Plats: Belfast, Nordirland
Datum: 20-26 november
Prispengar: 366 000 pund (70 000 pund i förstapris)
Typ av turnering: Ranking
Distans: Bäst av 7 till åttondelsfinaler, bäst av 9 kvartsfinaler, bäst av 11 semifinaler, bäst av 17 final
Regerande mästare: Mark King
 
Med endast en dags vila så slänger vi oss direkt in i nästa veckas drama i Nordirland. Den andra "Home Nation"-turneringen ska spelas och det är Belfasts tur att agera värdstad. Det är nu ett år sedan 43-årige Mark King efter 26 år som proffs osannolikt besegrade sju motståndare och vann sin första titel i sin proffskarriär. Känslorna svämmade över i intervjun efteråt och det var en av de vackraste stunderna i snookerhistorien och ett bevis på att man aldrig ska ge upp sina drömmar. Det återstår nu att se hur framgångsrik hans försvar av titeln blir men hursomhelst så är jag övertygad om att han kommer njuta fullt ut av att vara tillbaka.
Men som jag tidigare nämnde så är det Ronnie O'Sullivan som kommer ha flest blickar på sig. Då han vann English Open för några veckor sedan så är han den enda spelaren med chans på miljonbonusen. Det har redan fastställts från spelare och fans att det är nära till omöjligt att lyckas med denna bedrift men samtidigt är alla överens om att det är O'Sullivan om någon som skulle kunna klara av det. Och visst skulle det vara härligt (och inte särskilt osannolikt) om Ronnie skulle stå som vinnare på söndag och skapa lite nerv i detta syfte. Frågan är om det hårda spelschemat Ronnie behövt utstå efter tre finaler på kort tid tar ut sin rätt på honom men samtidigt vet vi att han trots sin ålder besitter god motion och hälsa.   
 
Annars måste ett varningens finger höjas för andra spelare såsom Judd Trump efter hans prestation förra veckan, hemmaspelaren Mark Allen som med hjälp av sina supportrar kanske kan ta sig förbi dessa märkliga förluster och gå hela vägen denna gång samt Champion of Champions-vinnaren Shaun Murphy som inte deltog i Shanghai förra veckan utan har kunnat vila och slipa spelet vid träningsbordet. 
 
Som avslutning måste även "racet till Masters" nämnas. Det återstår nu endast denna turnering samt UK Championship innan startfältet till prestigefyllda Masters spikas och en handfull spelare är inblandade i kampen om att säkra en plats. Detta är ställningen inför kommande vecka med rankingpoängen till höger:
 
15. Liang Wenbo 250 150
16. Ryan Day 238 537
---------------------------------
17. Neil Roberson 237 125
18. Martin Gould 228 550 (deltar ej i Nordirland)
19. Stephen Maguire 220 450
20. Mark King 216 700
 
Sändningarna från Nordirland ses i sin ordning på Eurosport och Eurosport player med start imorgon måndag klockan 11 och matcherna pågår ända in mot midnatt vilket innebär långa dagar med högsta underhållning!

Inför Shanghai Masters 2017

Kategori: Turnering

Plats: Shanghai, Kina
Datum: 13-18 november
Prispengar: 700 000 pund (150 000 pund i förstapris)
Typ av turnering: Ranking
Distans: Bäst av 9 till kvartsfinal, bäst av 11 semifinal, bäst av 19 final
Regerande mästare: Ding Junhui
 
Bara tre och en halv timme efter att Shaun Murphy lyft pokalen i Coventry påbörjades nästa turnering på touren, i Shanghai på andra sidan jorden. Detta måste vara rekord i hur snabbt två turneringar avlöser varandra och tyvärr inte ett bra sådant. Trots att vi åskådare får njuta av snooker dagarna ut så är det inte hållbart för spelarna att behöva slänga sig mellan länder och turneringar som de gör för stunden. Anledningen till att det blev så extremt denna gång var att Shanghai Masters inte planerades att spelas till att börja med men sedan ändå klämdes in i kalendern. Detta är något som får ses över och planeras bättre till nästa säsong så kalendern blir vettig och ger spelarna maximala möjligheter till att prestera.
 
För att fortsätta åt det negativa hållet så återstår det att se om publiken på plats i arenan lyser lika mycket med sin frånvaro som de tidigare kinesiska turneringarna. Då arbetslösheten tydligen ska vara låg och biljettpriserna alldeles för höga så gapar läkarna tomma trots det enorma snookerintresset. Detta var ett hett diskuterat ämne under och efter International Championship och bör likt kalendern ses över av "pamparna". 
 
Åt det mer positiva hållet så har vi en ny vecka av snooker att se fram emot och 150 000 pund ska delas ut till vinnaren av lördagens final. I toppen av rankingen ser vi några spelare som inte finns på plats. Stuart Bingham avlöser sin avstängning och för bara någon dag sedan kom chockbeskedet att regerande mästaren och kinas gullepojke Ding Junhui dragit sig ur turneringen pga en ögonskada. Vi får hoppas att det löser sig för Ding och att han är frisk till UK Championship. Nykrönte CoC-vinnaren Shaun Murphy misslyckades att kvala in tillsammans med Kyren Wilson, Anthony McGill och Neil Robertson. Den sistnämnda är därför under stor press att prestera i Nordirland nästa vecka alternativt i UK Championship för att inte missa Masters i januari. Hans två största konkurrenter i den kampen deltar båda i Shanghai i form av Liang Wenbo (vann första matchen) och Ryan Day (förlorade första matchen). Mer information om det "racet" kommer inför de två kommande turneringarna.
 
I övrigt är alla stora namn på plats såsom Ronnie O'Sullivan, Mark Selby, Judd Trump, John Higgins och många fler vilket bådar för en underhållande show. Turneringen följer ni som vanligt på Eurosport och Eurosport player.

Sammanfattning International Championship 2017

Kategori: Turnering

Vinnare: Mark Selby
Högst serie: 147 - Kyren Wilson
Flest centuries: 9 - Mark Allen, Judd Trump
Spelare med störst alt. mest noterbara rankingförändring: +5 placeringar (11 till 6) - Mark Allen. +16 placeringar (55 till 37) - Yan Bingtao. +15 placeringar (63 till 48) - Robbie Williams. -14 placeringar (35 till 49) - Thepchaiya Un-Nooh.
 
Det blev ett lyckat titelförsvar för Mark Selby som befäste sig än mer som världens bästa spelare för stunden. Leicester-sonen är en tuff nöt att knäcka över längre distanser då hans matchspel håller absolut högsta klass. I finalen besegrade han sin gode vän Mark Allen med 10-7 och han är nu uppe i över 1,4 miljoner pund på rankingen. För att förstå hur mycket det är kan man jämföra med tvåan Ding Junhui som har 640 000 pund, alltså 800 000 pund bakom! Allen gjorde en fantastisk fin turnering med 9 centuries där den mest imponerande segern kom i kvartsfinalen över Judd Trump (6-5). Selby i sin tur fick en ganska bekväm lottning genom veckan där Mark Williams var den tuffaste motståndaren fram till finalen. 
 
Yan Bingtao fortsätter att visa framfötterna då han nådde personrekord med en semifinal denna vecka. Han stod för ett par rejäla skrällsegrar då han avfärdade English Openmästaren Ronnie O'Sullivan med 6-1 i första omgången och sedan världsfyran John Higgins i kvartsfinalen med 6-2. Mellan dessa dundersegrar slog han dessutom ut Ricky Walden och en formstark Jack Lisowski och 17-åringens karriär går som en raket rakt upp för stunden och han förstärker sin position som kanske den störste unge talangen inom snooker i världen för tillfället. Han är redan rankad 37:a och frågan är hur lång tid det tar innan han vinner sin första rankingturnering och bryter sig in topp 16 på rankingen?
 
Den andra förlorande semifinalisten var 2015 års German Mastersmästare Martin Gould. Detta var ett steg i rätt riktning för 19:e rankade Gould som nådde sin första semifinal sedan just German Masters i februari tidigare i år. Han borde dock ha fått packat väskan tidigare än så då han låg under med 4-0 mot Kyren Wilson i sextondelsfinalen men vann fem raka frame bara för att Wilson sedan skulle göra en 147:a och ordna till ett skiljeframe. Gould visade dock kyla och stod för en 70-serie för att gå vidare. 
 
Andra spelare som ska nämnas är Robbie Williams som nådde kvartsfinal för andra gången i sin karriär med seger över Neil Robertson som höjdpunkt. Kurt Maflin stod för tre centuries i sin match mot Ryan Day i första omgången bara för att i sluändan falla i skiljeframe. Detta understryker Maflins offensiva kvalitéer liksom hans sämre sida när det kommer till jämnhet och förmåga att stänga en match. 
Zhao Xintong var den enda spelaren som vann en match av de sju jag nämnde innan turneringen som är indragna i streckstriden för att hålla sig kvar på touren till nästa säsong. Detta innebär att ingen av de övriga spelarna tog ett steg närmare ett nytt proffskontrakt under föregående vecka och snaran börjar sakta men säkert dra åt. 
 
Den stora snackisen annars var publiken som lös med sin frånvaro i stort sett hela vägen fram till finalen. Enligt uppgifter ska biljettpriserna vara orimligt höga i Kina vilket ska ligga till grund för detta och många spelare och profiler uttröck sitt missnöje. Detta blir något att se över för Barry Hearn, Jason Ferguson och övriga ansvariga till framtida turneringar som spelas i Kina. 
 
Då turneringarna avlöser varandra under denna tid på året så har i skrivande stund redan Champion of Champions startat i Coventry. Detta går att följa på Viasat och Viaplay. Jag kommer inte skriva om turneringen på bloggen utan hänvisar till mitt twitterkonto "Protoursnooker" (@AEjdetorp) under veckan för uppdatering.