protoursnooker.blogg.se

Sammanfattning säsongen 2016/2017

Kategori: Allmänt

Såhär precis efter att VM är färdigspelat så passar det bra att titta tillbaka och sammanfatta säsongen som gått. 
Mark Selby vann tre priser som årets spelare i gårdagens priscermoni vilket inte är ett dugg konstigt då han dominerade fullständigt. Låt oss ta en titt på säsongen och se vilka andra spelare som presterade bra. 
 
Antal titlar
Mark Selby var alltså kungen av snooker denna säsong med fem titlar. Alla dem var rankingturneringar om man till exempel jämför med John Higgins som inte vann någon ranking utan två inbjudningsturneringar och dessutom Championship League. På delad tredje plats har vi lite överraskande en av mina favoritspelare Anthony McGill som spelade hem Indian Open och den något kontroversiella Shoot-out. Judd Trump och Ding Junhui delar plats med två titlar. 
Det är dessutom tre spelare som ska ha ett extra omnämnande då de alla vann sin första rankingturnering. Liang Wenbo, Mark King och Anthony Hamilton var alla känslosamma vinnare. För King och Hamilton har det tagit omkring 25 år som proffs för att få lyfta en pokal vilket man unnade dem rejält!
 
 
Inspelade prispengar
 
 
 
 
Mark Selby krossar alltså Mark Williams gamla rekord i inspelade pengar på en säsong och är nästan uppe i en miljon pund! Helt galet... Det ska nämnas att det är flera turneringar och högre prispengar idag än det var för femton år sedan men det är ändå en summa som blir tuff att toppa. Övrigt att notera är att Ali Carter är tillbaka ordentligt efter hans sjukdom som höll han tillbaka under en period och hamnar på tionde plats på denna lista. 
En till sak att notera är att Anthony Hamilton må vara rutinerad men faktum är att han inte var på touren för två säsonger sedan vilket definitivt måste göra honom till den "nykomling" som spelat in mest pengar under första året på touren efter att varit frånvarande.
 
 
Centuries
 
 
Äntligen en lista Mark Selby inte toppar. Judd Trump, som gick in till VM som favorit och en spelare som var i fem finaler under året vilket är superbra, vann detta attraktiva race med råge. 69 stycken är imponerande och det understryker den offensiva och publikvänliga snooker han spelar. Neil Robertson hade en svag säsong men ligger ändå femma här vilket visar på att han är en kvalitéspelare i botten.
 
 
Jag vill slutligen lyfta fram en spelare som inte var med i absoluta toppen på dessa listor men garanterat kommer vara det framöver. Den unge kinesen Yan Bingtao spelade sin första säsong på touren och gjorde det med klass. 
Han vann priset som årets nykomling,  spelade in 71 000 pund och har flugit upp på 56:e plats på världsrankingen. Trots att han är född år 2000 (17 år) så imponerar hans "all-round" spel och det blir mycket intressant att se vad han kan koka ihop nästa säsong.
 
 
Källa
www.cuetracker.net
Kommentera inlägget här: