protoursnooker.blogg.se

Inför Q-School 2017

Kategori: Turnering

Namn: Q-School
Vad: Kval till Proffstouren
När: 9-20 maj
Vart: Guild Hall, Preston
Antal spelare: 206
Prispengar första plats: 
 
Så var det dags för årets Q-School. Det är nu de amatörspelare som drömmer om att bli proffs har chansen att förverkliga just det. Det är nu gamla proffs som ramlat ut touren har en chans att ta sig tillbaka där de hör hemma.
Varje år precis efter proffssäsongens slut så anordnas Q-School. Vem som helst får anmäla sig och kostnaden är 600 pund. Till detta år är det 206 spelare som krigar för en åtrovärd plats som en av de 128 bästa spelarna i världen. 
Upplägget är att alla spelare lottas in utan seedning i en enkelcup och man spelar sedan bäst av 7 matcher hela vägen tills kvartsfinalerna (6 omgångar). De fyra vinnande kvartsfinalisterna belönas sedan med ett tvåårs "tourkort" till proffstouren. De andra 202 spelarna som inte lyckades gå hela vägen har dock en chans till då det lottas ytterliggare en enkelcup och samma upplägg gäller. Efter kvartsfinalerna i den andra turneringen så har alltså 8 nya spelare lirat hem (minst) två års proffsstatus. Utöver det är de fyra spelarna med flest antal vunna frames totalt över de två turneringarna som ändå inte lyckades vinna en kvartsfinal också kvalificerade till proffstouren under de närmaste två åren. Det innebär alltså att Q-School kommer producera 12 nya proffs.
 
Av de 206 anmälda spelarna är nationaliteterna fördelade på detta vis
 
143-England
14-Wales
9-Kina
6-Indien
5-Skottland
4-Irland
3-Polen
3-Malta
3-Tyskland
2-Hong-Kong
2-okänd nation
1-Israel
1-Estland
1-Sydafrika
1-Pakistan
1-Österrike
1-Finland
1-Bahrain
1-Japan
1-Isle of Man
1-Australien
1-Rumänien
1-USA
 
Tyvärr ingen svensk med i startfältet men dock en finne. I övrigt dominerar England totalt vilket såklart var väntat. Utanför Storbrittanien ser vi att Kina och Indien börjar växa till sig och fler spelare vill utmana för att bli proffs. Från Europa är det Polen, Malta och Tyskland som inte oväntat skickar tre spelare vardera. 
 
Kikar man lite på namnen i startfältet finns det några extra intressanta.
 
Tony Knowles - 61-årige Knowles slog i VM 1982 ut regerande världsmästaren Steve Davies med 10-1. Har inte varit på touren sedan 2001 och det är inte särskilt sannolikt att vi får se han där igen.
 
Reanne Evans - Världens bästa kvinnliga snookerspelare gör ett försök att ta sig in på proffstouren och skulle vara den första kvinnan att göra så. Även Ng On Yee ställer upp som andra kvinnliga representant i Q-School. 
 
Jackson Page - Nuvarande U-18 världsmästare och Europamästare från Wales. Framtidshopp och måste ses med en rimlig chans att gå hela vägen här. 
 
Corey Deuel - En av de bästa biljardspelarna USA har producerat. Vann US-Open 2001 och spelat en antal Mosconi Cups för USA (USA´s 5 bästa spelare mot Europa´s 5 bästa). År 2013 vann Deuel "Amerikanska mästerskapen i snooker" och har vid två tillfällen försökt kvala in till proffstouren genom Q-School utan att vara särskilt nära. Bättre lycka denna gång?
 
Tony Drago - Den nu 51-årige maltesen har fortfarande rekordet för snabbaste centuriet genom tiderna (3 minuter, 31 sekunder) och har spelat in över 1 000 000 pund i sin snookerkarriär men frågan är inte om hans bästa år passerat? Det återstår att se. 
 
Förutom dessa spelare kryllar startfältet av tidigare proffs och unga talanger så ingen går säker för att lyckas fixa ett proffskontrakt. Imorgon drar detta igång och jag kommer återkomma troligtvis efter första turneringen och annars efter de båda är avslutade med en sammanfattning och en titt på de spelare som kvalade in.
 
 
 T
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: