protoursnooker.blogg.se

Sammanfattning Q-School 2016/2017

Kategori: Turnering

Efter två svettiga veckor för 206 amatörspelare så är det nu 12 som kan pusta ut och slippa bläddra bland jobbannonser i tidningen (om man nu gör så längre). De är nämligen minst två år framöver med på proffstouren och har möjlighet att ta del av all ära, kändisskap och pengar som medföljer och man lyckas. Här nedanför följer dessa spelare och lite information om dem.
 
 
 
Allan Taylor (England)
32-årige Taylor lyckades vinna sex raka matcher och blev klar för sitt femte raka år som proffs efter att ha kvalat in genom PTC-rankingen 2013. Den tidigare polisen har inte haft en särskilt lyckad proffskarriär hitills då hans högsta ranking är 86 och han har endast tagit sig tre rundor in i en turnering vid ett tillfälle. 11 centuries under dessa fyra säsonger och 9,86 i 50+break/frame ratio (för förtydligande innebär det att han gör en serie på 50 eller mer en gång på 9,86 frames i längden. De bästa ligger mellan 2-3) är siffror som är alldeles för svaga för att vinna många matcher som proffs. Förhoppningvis och nödvändigtvis så bättrar han sig denna gången.
 
Ashley Hugill (England)
Den tio år yngre (22 år) Hugill var aldrig riktigt hotad i första Q-School och kan änyligen titulera sig som proffs. Han är trots det ett ganska välkänt namn då han spelat en hel del på proffstouren under de två senaste åren genom inbjudningar. Hans största skalp hitills i karriären är garanterat i kvalet till German Masters för två säsonger sedan då han besegrade Neil Robertson med 5-1. 
 
Billy Joe Castle (England)
Jag vet att Billy är 24 år gammal och blir proffs för första gången. Jag vet dessutom att han har ett fantastiskt dubbelnamn (samma som sångaren i Green Day). Men mycket mer är svårt att ta reda på. Det finns i stort sett ingen information om denna Billy och vi får helt enkelt låta han visa oss vad han går för vid bordet under närmaste framtiden. 
 
Lukas Kleckers (Tyskland)
Så äntligen bryter vi alla engelsmän med en tysk! Precis fyllda 21 år så är Lukas nu den enda proffsspelaren i sitt land för stunden. Han vann som 17-åring "German Championship" och har länge varit den största talangen i Tyskland. Mycket snack efteråt var hur viktigt detta var för snooker i Tyskland då dem är väldigt tokiga i denna vackra sport och bland annat håller i två tävlingar under säsongen. Lukas instämde med detta och hoppas kunna inspirera sitt land att ta fram flera proffs. 
 
Duane Jones (Wales)
Det är andra gången på tre år som 24-årige Jones kvalar in genom Q-School. Vann endast två matcher under första säsongen för att följa upp med en bättre andra säsong men lyckades aldrig vinna två matcher i rad i en turnering och slutade som 98:a på rankingen. Dock genom hans framgångsrika Q-School är han tillbaka direkt på touren och får hoppas på bättre lycka denna gång. 17 centuries och 6,06 i 50+break/frame är siffror att bygga på.
 
Sanderson Lam (England) 
Tog sig genom PTC-ranking upp som proffs 2015. En svag första säsong följdes av en bättre andra säsong av 23-åringen men han slutade på plats 93 i ranking och fick som vi vet spela Q-School. Hann med 10 centuries och 6,89 i 50+break/frame. Sa i en intervju med worldsnooker att han spelade väldigt bra i slutet av säsongen och att han samlade på sig självförtroende därifrån och är optimistisk till kommande session som proffs. 
 
Paul S Davison (England)
Den 45-årige engelsmannen besitter nu rekordet då han sedan Q-School startade 2011 kvalat in hela tre gånger på detta vis. På ett sätt en stor bedrift, dock ett annat sätt att se på saken är ju att han tydligen har det svårt att hålla sig kvar på touren genom rankingen. Hur som helst har han nu gjort det igen och med klass då han vann 6 av 11 matcher med 4-0. Han var nära att lyckas i första deltävlingen där han förlorade kvartsfinalen men vann sedan alla matcher på andra försöket och är nu återigen proffs. Vad är oddsen på att han kvalar in genom Q-School 2019?
Det är en rutinerad herre med 19 år som proffs bakom sig så det är inget nytt som väntar. Dock så har han otroligt blygsamma siffror för en så lång karriär. Han har aldrig tagit sig förbi sextondelsfinal i en rankingturnering (på 19 år!) och hans högsta vinstpeng kom efter en kvalförlust till förra årets VM. Han har spelat i 71 centuries och har 10,36 i 50+break/frame. Som sagt inga höjdarsiffror och det lär bli svårt för honom att behålla en proffsstatus längre än två år.
 
Chen Zifan (Kina)
Vad har vi här? En ung kines! Dem kommer fler och fler och snart kryllar det av dem. Denna är 21 år gammal och har spelat lite på touren förr genom inbjudningar och genom Asian Tour som nu tagits bort. Slog Tian Pengfei i International Championship och besitter då sjävklart potential. Lite för färsk för att dra någon gissning på hur detta kan gå, vi får helt enkelt vänta och se. 
 
Zhang Yong (Kina)
Så har vi då de fyra kvar som kvalade in genom antal vunna frames under Q-School. Lika gammal som Chen är Zhang, dock har han två år på touren redan då han kvalade in genom Asian Tour-rankingen. Det har blivit två sextondelsfinalen och en högstaranking på 78 för Zhang och han kommer behöva höja sig ett snäpp för att lyckas bättre denna gång. Men med tanke på att han är två år äldre på rutin och erfarenhet så finns det bra chanser för det. 3 centuries och 6,94 i 50+break/frames.
 
Sean O'Sullivan (England)
Ej att förväxla med Ronnie O'Sullivan som har hänt någon gång då man kikar igenom en lottning snabbt. Sean är 23 år gammal och har sedan 2012 då han först blev proffs åkt ur touren två gånger bara för att ta sig tillbaka direkt igen. Har som bäst en åttondelsfinalförlust i rankingturneringar och en 74:e plats på rankingen. 18 centuries och 7,06 i 50+break/frame.
 
Joe Swail (Nordirland)
Den mest namnkunnige spelaren som avancerade genom årets Q-School. 47 år gammal har mannen med en av de märkligaste stöttekniken på touren hunnit blivit och blev först proffs 1991 då många av tourens nuvaranda spelare inte ens kommit till. Har varit en topp 16 spelare och hade sin bästa tid i början av 2000-talet med en plats 10 på rankingen som bäst. Joe har varit i 10 semifinaler i rankingturneringar men bara en gång lyckats avancera till final vilket var i Welsh Open 2009 där han förlorade mot Ali Carter med 9-5. Nordirländaren har hunnit spelat i 118 centuries och har 6,02 i 50+break/frame. Har bara varit utanför touren ett år sedan 1991 och nu är frågan om han kan förlänga sin hittills 26-åriga karriär ytterligare eller om den ska ta slut inom en kort framtid?
 
Martin O´Donnell (England)
Den siste spelaren att kvala in. 30-årig engelskman som först blev proffs 2012 genom just Q-School den gången också. Han åkte sedan ur touren efter två år för att ett år senare återigen kvala in. Dock följdes mönstret ännu en gång då han förlorade sin tourplats efter denna säsong bara för att återigen för tredje gången på sex år kvala tillbaka. Har aldrig varit förbi en åttondelsfinal i en rankingturnering och hoppas garanterat på att göra mer ljud av sig denna gång. 24 centuries och 9,21 i 50+break/frame är för lågt för att vara godkänt som proffs. 
 
 
Där har vi alla spelare som kvalade in genom Q-School i år. Det blev hjärtekross för U-18 världsmästaren Jackson Page (Wales) som missade att kvalade in trots att han hade samma antal vunna frames som O`Donnell. Det avgjordes på att engelskmannen gick längst i en enskild deltävling och det innebar alltså att Page inte kvalade in med minsta möjliga marginal. Väldigt synd enligt mig då det alltid är kul med unga talanger på touren men vi lär få se han där snart ändå.
Det var allt för denna gång. Säsongen närmar sig med stormsteg och målet är att få upp en podcast härnäst. 
Hörs!
 
Källor:
www.snooker.org
www.worldsnooker.com
www.cuetracker.net
www.wikipedia.org