protoursnooker.blogg.se

Sammanfattning Q-School 2016/2017

Kategori: Turnering

Efter två svettiga veckor för 206 amatörspelare så är det nu 12 som kan pusta ut och slippa bläddra bland jobbannonser i tidningen (om man nu gör så längre). De är nämligen minst två år framöver med på proffstouren och har möjlighet att ta del av all ära, kändisskap och pengar som medföljer och man lyckas. Här nedanför följer dessa spelare och lite information om dem.
 
 
 
Allan Taylor (England)
32-årige Taylor lyckades vinna sex raka matcher och blev klar för sitt femte raka år som proffs efter att ha kvalat in genom PTC-rankingen 2013. Den tidigare polisen har inte haft en särskilt lyckad proffskarriär hitills då hans högsta ranking är 86 och han har endast tagit sig tre rundor in i en turnering vid ett tillfälle. 11 centuries under dessa fyra säsonger och 9,86 i 50+break/frame ratio (för förtydligande innebär det att han gör en serie på 50 eller mer en gång på 9,86 frames i längden. De bästa ligger mellan 2-3) är siffror som är alldeles för svaga för att vinna många matcher som proffs. Förhoppningvis och nödvändigtvis så bättrar han sig denna gången.
 
Ashley Hugill (England)
Den tio år yngre (22 år) Hugill var aldrig riktigt hotad i första Q-School och kan änyligen titulera sig som proffs. Han är trots det ett ganska välkänt namn då han spelat en hel del på proffstouren under de två senaste åren genom inbjudningar. Hans största skalp hitills i karriären är garanterat i kvalet till German Masters för två säsonger sedan då han besegrade Neil Robertson med 5-1. 
 
Billy Joe Castle (England)
Jag vet att Billy är 24 år gammal och blir proffs för första gången. Jag vet dessutom att han har ett fantastiskt dubbelnamn (samma som sångaren i Green Day). Men mycket mer är svårt att ta reda på. Det finns i stort sett ingen information om denna Billy och vi får helt enkelt låta han visa oss vad han går för vid bordet under närmaste framtiden. 
 
Lukas Kleckers (Tyskland)
Så äntligen bryter vi alla engelsmän med en tysk! Precis fyllda 21 år så är Lukas nu den enda proffsspelaren i sitt land för stunden. Han vann som 17-åring "German Championship" och har länge varit den största talangen i Tyskland. Mycket snack efteråt var hur viktigt detta var för snooker i Tyskland då dem är väldigt tokiga i denna vackra sport och bland annat håller i två tävlingar under säsongen. Lukas instämde med detta och hoppas kunna inspirera sitt land att ta fram flera proffs. 
 
Duane Jones (Wales)
Det är andra gången på tre år som 24-årige Jones kvalar in genom Q-School. Vann endast två matcher under första säsongen för att följa upp med en bättre andra säsong men lyckades aldrig vinna två matcher i rad i en turnering och slutade som 98:a på rankingen. Dock genom hans framgångsrika Q-School är han tillbaka direkt på touren och får hoppas på bättre lycka denna gång. 17 centuries och 6,06 i 50+break/frame är siffror att bygga på.
 
Sanderson Lam (England) 
Tog sig genom PTC-ranking upp som proffs 2015. En svag första säsong följdes av en bättre andra säsong av 23-åringen men han slutade på plats 93 i ranking och fick som vi vet spela Q-School. Hann med 10 centuries och 6,89 i 50+break/frame. Sa i en intervju med worldsnooker att han spelade väldigt bra i slutet av säsongen och att han samlade på sig självförtroende därifrån och är optimistisk till kommande session som proffs. 
 
Paul S Davison (England)
Den 45-årige engelsmannen besitter nu rekordet då han sedan Q-School startade 2011 kvalat in hela tre gånger på detta vis. På ett sätt en stor bedrift, dock ett annat sätt att se på saken är ju att han tydligen har det svårt att hålla sig kvar på touren genom rankingen. Hur som helst har han nu gjort det igen och med klass då han vann 6 av 11 matcher med 4-0. Han var nära att lyckas i första deltävlingen där han förlorade kvartsfinalen men vann sedan alla matcher på andra försöket och är nu återigen proffs. Vad är oddsen på att han kvalar in genom Q-School 2019?
Det är en rutinerad herre med 19 år som proffs bakom sig så det är inget nytt som väntar. Dock så har han otroligt blygsamma siffror för en så lång karriär. Han har aldrig tagit sig förbi sextondelsfinal i en rankingturnering (på 19 år!) och hans högsta vinstpeng kom efter en kvalförlust till förra årets VM. Han har spelat i 71 centuries och har 10,36 i 50+break/frame. Som sagt inga höjdarsiffror och det lär bli svårt för honom att behålla en proffsstatus längre än två år.
 
Chen Zifan (Kina)
Vad har vi här? En ung kines! Dem kommer fler och fler och snart kryllar det av dem. Denna är 21 år gammal och har spelat lite på touren förr genom inbjudningar och genom Asian Tour som nu tagits bort. Slog Tian Pengfei i International Championship och besitter då sjävklart potential. Lite för färsk för att dra någon gissning på hur detta kan gå, vi får helt enkelt vänta och se. 
 
Zhang Yong (Kina)
Så har vi då de fyra kvar som kvalade in genom antal vunna frames under Q-School. Lika gammal som Chen är Zhang, dock har han två år på touren redan då han kvalade in genom Asian Tour-rankingen. Det har blivit två sextondelsfinalen och en högstaranking på 78 för Zhang och han kommer behöva höja sig ett snäpp för att lyckas bättre denna gång. Men med tanke på att han är två år äldre på rutin och erfarenhet så finns det bra chanser för det. 3 centuries och 6,94 i 50+break/frames.
 
Sean O'Sullivan (England)
Ej att förväxla med Ronnie O'Sullivan som har hänt någon gång då man kikar igenom en lottning snabbt. Sean är 23 år gammal och har sedan 2012 då han först blev proffs åkt ur touren två gånger bara för att ta sig tillbaka direkt igen. Har som bäst en åttondelsfinalförlust i rankingturneringar och en 74:e plats på rankingen. 18 centuries och 7,06 i 50+break/frame.
 
Joe Swail (Nordirland)
Den mest namnkunnige spelaren som avancerade genom årets Q-School. 47 år gammal har mannen med en av de märkligaste stöttekniken på touren hunnit blivit och blev först proffs 1991 då många av tourens nuvaranda spelare inte ens kommit till. Har varit en topp 16 spelare och hade sin bästa tid i början av 2000-talet med en plats 10 på rankingen som bäst. Joe har varit i 10 semifinaler i rankingturneringar men bara en gång lyckats avancera till final vilket var i Welsh Open 2009 där han förlorade mot Ali Carter med 9-5. Nordirländaren har hunnit spelat i 118 centuries och har 6,02 i 50+break/frame. Har bara varit utanför touren ett år sedan 1991 och nu är frågan om han kan förlänga sin hittills 26-åriga karriär ytterligare eller om den ska ta slut inom en kort framtid?
 
Martin O´Donnell (England)
Den siste spelaren att kvala in. 30-årig engelskman som först blev proffs 2012 genom just Q-School den gången också. Han åkte sedan ur touren efter två år för att ett år senare återigen kvala in. Dock följdes mönstret ännu en gång då han förlorade sin tourplats efter denna säsong bara för att återigen för tredje gången på sex år kvala tillbaka. Har aldrig varit förbi en åttondelsfinal i en rankingturnering och hoppas garanterat på att göra mer ljud av sig denna gång. 24 centuries och 9,21 i 50+break/frame är för lågt för att vara godkänt som proffs. 
 
 
Där har vi alla spelare som kvalade in genom Q-School i år. Det blev hjärtekross för U-18 världsmästaren Jackson Page (Wales) som missade att kvalade in trots att han hade samma antal vunna frames som O`Donnell. Det avgjordes på att engelskmannen gick längst i en enskild deltävling och det innebar alltså att Page inte kvalade in med minsta möjliga marginal. Väldigt synd enligt mig då det alltid är kul med unga talanger på touren men vi lär få se han där snart ändå.
Det var allt för denna gång. Säsongen närmar sig med stormsteg och målet är att få upp en podcast härnäst. 
Hörs!
 
Källor:
www.snooker.org
www.worldsnooker.com
www.cuetracker.net
www.wikipedia.org
 

Ny som proffs från Q-School? Vad säger statistiken om dina chanser att lyckas på touren?

Kategori: Statistiska undersökningar

Just nu pågår alltså Q-School i Preston och 12 nya proffs ska välkomnas till touren. Men vad har nykomlingarna för rimliga chanser? Vad säger statistiken om hur det kommer gå för dem under deras två första år på touren vilket är så länge proffskontraktet håller? 
Denna undersökning görs för att ta reda på (enligt statistiken) om du som kvalificerar dig till proffstouren från Q-School har en bra chans att spela upp dig i rankingen och befästa dig som ett proffs efter två år (och för den delen ytterligare år framåt)?
För att ta reda på detta använder jag mig av tre frågeställningar:
 
På vilken placering var spelarna rankade efter två säsonger?
Hur stor andel av spelarna höll sig kvar på touren en tredje säsong i följd?
På vilken placering är spelarna rankade idag?
 
Sedan 2011 har denna kvalificeringsturnering funnits och det innebär att jag tar en titt på vinnarna från åren 2011-2015, totalt 48 spelare. 
 
På vilken placering var spelarna rankade efter två säsonger?
 
Ej på touren: 8%
128-100: 17%
99-65: 58%
64-33: 17%
32-1: 0%
 
Hur stor andel av spelarna höll sig kvar på touren en tredje säsong i följd?
 
Ja: 52%
Nej: 48%
 
På vilken placering är spelarna rankade idag? (Totalt 45 spelare då tre har lyckats kvalificera sig två gånger)
 
Ej på touren: 31%
128-100: 16%
99-65: 36%
64-33: 17%
32-1: 0%
 
 
I mitt tycke väldigt intressanta siffror. Det mest anmärkningsvärda är att INGEN spelare har lyckats tagit sig in bland de 32 bästa vilket är en stor överraskning för mig. Jag hade förväntat mig att se åtminstone ett par spelare där. Rod Lawler är den spelaren som klättrade högst under sina två första år då han slutade på plats 38 i rankingen säsong 2013/2014. Inte ens en spelare av fem lyckas spela in sig bland de 64 bästa efter två säsonger. David Grace, som jag minns bäst som en semifinalist i UK Championship för ett par år sedan, är den spelaren som idag är rankad högst av dessa med en 44:e plats. 44:e plats!!! Ingen av spelarna har alltså lyckata befäst sig bland de 40 bästa ens. Otroligt.. Samtidigt ser vi att enligt statistiken är det en slantsingling om du som ny spelare från Q-School bemästrar att hålla dig kvar på touren efter två säsonger.
 
Vad kan detta bero på då? Varför har spelarna som går vidare från Q-School så fruktansvärt svårt att greppa sig fast och ta en stabil plats bland de övriga proffsen? Om jag får gissa vad det beror på så är det att Q-School är en sista möjlighet att ta sig in på touren. Där tävlar de spelarna som inte lyckats kvalificera sig genom att vinna tex. amatör-VM, U-21 VM, EM osv. Helt enkelt så tävlar de spelarna där som inte var tillräckligt bra för att kvala in på annat vis. Och det visar sig sedan på resultaten när de ska tävla mot de andra proffsen. Något annat argument har jag svårt att hitta just nu. 
 
Så svaret på undersökning är nej. Enligt statistiken har du som ny spelare från Q-School inte en bra chans att att spela upp dig till en trygg och stabil placering på rankingen. Snarare kommer du troligen vara tvungen att återvända till Q-School inom en snart framtid. Men som sagt så är detta enligt statistiken och har du tron och passionen till dig själv och spelet så har du alla möjligheter att gå emot strömmen. Jag håller alla tummar jag har på att årets vinnare lyckas bättre och att vi får se åtminstone någon av dem bland de 32 bästa om två säsonger!

Inför Q-School 2017

Kategori: Turnering

Namn: Q-School
Vad: Kval till Proffstouren
När: 9-20 maj
Vart: Guild Hall, Preston
Antal spelare: 206
Prispengar första plats: 
 
Så var det dags för årets Q-School. Det är nu de amatörspelare som drömmer om att bli proffs har chansen att förverkliga just det. Det är nu gamla proffs som ramlat ut touren har en chans att ta sig tillbaka där de hör hemma.
Varje år precis efter proffssäsongens slut så anordnas Q-School. Vem som helst får anmäla sig och kostnaden är 600 pund. Till detta år är det 206 spelare som krigar för en åtrovärd plats som en av de 128 bästa spelarna i världen. 
Upplägget är att alla spelare lottas in utan seedning i en enkelcup och man spelar sedan bäst av 7 matcher hela vägen tills kvartsfinalerna (6 omgångar). De fyra vinnande kvartsfinalisterna belönas sedan med ett tvåårs "tourkort" till proffstouren. De andra 202 spelarna som inte lyckades gå hela vägen har dock en chans till då det lottas ytterliggare en enkelcup och samma upplägg gäller. Efter kvartsfinalerna i den andra turneringen så har alltså 8 nya spelare lirat hem (minst) två års proffsstatus. Utöver det är de fyra spelarna med flest antal vunna frames totalt över de två turneringarna som ändå inte lyckades vinna en kvartsfinal också kvalificerade till proffstouren under de närmaste två åren. Det innebär alltså att Q-School kommer producera 12 nya proffs.
 
Av de 206 anmälda spelarna är nationaliteterna fördelade på detta vis
 
143-England
14-Wales
9-Kina
6-Indien
5-Skottland
4-Irland
3-Polen
3-Malta
3-Tyskland
2-Hong-Kong
2-okänd nation
1-Israel
1-Estland
1-Sydafrika
1-Pakistan
1-Österrike
1-Finland
1-Bahrain
1-Japan
1-Isle of Man
1-Australien
1-Rumänien
1-USA
 
Tyvärr ingen svensk med i startfältet men dock en finne. I övrigt dominerar England totalt vilket såklart var väntat. Utanför Storbrittanien ser vi att Kina och Indien börjar växa till sig och fler spelare vill utmana för att bli proffs. Från Europa är det Polen, Malta och Tyskland som inte oväntat skickar tre spelare vardera. 
 
Kikar man lite på namnen i startfältet finns det några extra intressanta.
 
Tony Knowles - 61-årige Knowles slog i VM 1982 ut regerande världsmästaren Steve Davies med 10-1. Har inte varit på touren sedan 2001 och det är inte särskilt sannolikt att vi får se han där igen.
 
Reanne Evans - Världens bästa kvinnliga snookerspelare gör ett försök att ta sig in på proffstouren och skulle vara den första kvinnan att göra så. Även Ng On Yee ställer upp som andra kvinnliga representant i Q-School. 
 
Jackson Page - Nuvarande U-18 världsmästare och Europamästare från Wales. Framtidshopp och måste ses med en rimlig chans att gå hela vägen här. 
 
Corey Deuel - En av de bästa biljardspelarna USA har producerat. Vann US-Open 2001 och spelat en antal Mosconi Cups för USA (USA´s 5 bästa spelare mot Europa´s 5 bästa). År 2013 vann Deuel "Amerikanska mästerskapen i snooker" och har vid två tillfällen försökt kvala in till proffstouren genom Q-School utan att vara särskilt nära. Bättre lycka denna gång?
 
Tony Drago - Den nu 51-årige maltesen har fortfarande rekordet för snabbaste centuriet genom tiderna (3 minuter, 31 sekunder) och har spelat in över 1 000 000 pund i sin snookerkarriär men frågan är inte om hans bästa år passerat? Det återstår att se. 
 
Förutom dessa spelare kryllar startfältet av tidigare proffs och unga talanger så ingen går säker för att lyckas fixa ett proffskontrakt. Imorgon drar detta igång och jag kommer återkomma troligtvis efter första turneringen och annars efter de båda är avslutade med en sammanfattning och en titt på de spelare som kvalade in.
 
 
 T