protoursnooker.blogg.se

Inför World Cup 2017

Kategori: Allmänt

Plats: Wuxi, Kina
Arena: Wuxi City Sports Stadium
Datum: 3-9 juli
Typ av turnering: Inbjudan
Regerande mästare: Kina 2 (Zhou Yuelong, Yan Bingtao)
 
Det har nu gått två år sedan de unga kineserna skrällvann World Cup och slog igenom på allvar.
    Formatet på denna turnering är inte traditionell då 23 länder representeras av ett lag med två spelare (förutom Kina som har två lag). De 24 lagen är indelade i fyra grupper där alla möter alla och de två bästa lagen avancerar till kvartsfinal. I gruppen spelas matcherna i fem frames där fyra av dem spelas som singlar och ett av dem spelas som dubbel där vad jag har förstått spelarna stöter varannan gång. Alla frames måste spelas då placeringarna i gruppen avgörs på antal vunna frames. I slutspelet spelas matcherna i bäst av 7. 
   
Många av lagen består av ett proffs och en amatör så det finns goda möjligheter för okända spelare att skina i rampljuset. Så vilket lag är favoriter? Ska Kina 2 gå hela vägen igen och skrälla? Eller ska ett brittisk lag vinna planenligt? För att få en bättre överblick på det hela så har jag undersökt saken och tagit fram statistik på alla lag genom tre kategorier. Dessa är:
 
Prestationer (antal rankingvinster/antal gånger spelaren gått till kvartsfinal i en rankingturnering)
Form (antal vinster spelaren har under 2017 på proffstouren)
Breakbuilding (50+break/frame ratio genom karriären) 
 
Kategorierna kompletterar varandra bra då de yngre spelarna som inte haft samma chans att vinna lika mycket som de äldre rävarna fortfarande kan gå bra i den sistnämnda kategorin. 
Lagen fick sedan en placering i varje kategori (1-24) där lag 24 fick 5 poäng, lag 23 fick 10 poäng, lag 22 fick 15 poäng osv till lag 1 som fick 120 poäng. De tre poängen adderades sedan för att slutligen få fram en totalpoäng på varje lag och på så sätt se vilket lag som ska anses vara favoriter enligt denna lilla undersökning. Detta blev resultatet:
 
(Ber om ursäkt för storleken på diagrammet)
 
Skottland är alltså enligt undersökningen favoriter. Noterbart är också att alla de sju första lagen är brittiska eller kinesiska. Tydlig dominans vilket var väntat. De lagen som innehåller en amatör hade det självklart tufft i denna undersökning men samtidigt är det väl inte mer än rätt då de måste ses som underdogs. 
Här följer några punkter för att sammanfatta det hela.
 
  • Skottland är högst på listan och den stora anledningen till det är John Higgins. Med hans fantastiska facit så kom Skottland etta i första kategorin. Men det var framförallt hans kompanjon Anthony McGill som ordnade biffen i den andra kategorin då han visat fin form under våren med vinst i Shoot-out. I den sista kategorin slutade de tvåa efter Kina 1.
  • England är nästa lag på listan. Judd Trump bildar lag med Barry Hawkins och de slutade etta på formkategorin. Hawkins hade en otroligt fin vår med djupa placeringar i många turneringar och vinst i World Grand Prix. Judd var inte så pjåkig han heller med vinst i Players Championship. 
  • Wales tar den sista pallplatsen vilket kändes väntat. Ryan Day är "the real deal" just nu efter hans första rankingvinst förra veckan och lär komma till Kina med fint självförtroende. Hans medspelare Mark Williams har även han visat fin form då han spelat en final och en semifinal i de tre senaste rankingturneringarna. Den sistnämnda är även en stor anledning till att Wales slutade tvåa i den första kategorien med sina 18 rankingvinster under sina 26 år som proffs.
  • Hemmanationen Kina skickar två starka lag och de placerade sig alltså på plats 4 respektive 6 på listan. Kina 1 representeras av superstjärnan Ding Junhui och English Open-mästaren Liang Wenbo. De kom etta i den sista kategorin vilket innebär att vi säkerligen kommer få se många höga serier från de två herrarna. Kina 2 är alltså regerande mästare och representeras av samma spelare som 2015. Zhou Yuelong och Yan Bingtao bör ses som outsiders till titeln men de bör ha en självtro på sig själva eftersom de redan bevisat att de kan vinna denna turnering.
  • 13 av de 48 spelarna i årets World Cup är amatörer som aldrig varit proffs. Det ska bli spännande att se om något lag med dessa amatörer kan ta sig långt och skrälla precis som för två år sedan. 
Turneringen går att se på Eurosport alternativt Eurosport Player i vanlig ordning. Eftersom den spelas i Kina är matcherna tidiga sett till svensk tid med morgonmatcher och eftermiddagsmatcher. Det ska bli spännande att se hur väl min lista stämmer in på slutresultatet men personligen hoppas jag på en skräll och kanske får vi se en ny stjärna tändas på snookerhimmelen.
 
Kommentera inlägget här: