protoursnooker.blogg.se

Inför China Championship 2017

Kategori: Turnering

Plats: Guangzhou, Kina
Arena: Guangzhou Sports Institute
Datum: 16-22 augusti
Prispengar: 700 000 pund (150 000 pund förstapris)
Typ av turnering: Ranking
Regerande mästare: John Higgins
 
Äntligen har vi kommit fram till säsongens första stora turnering, China Championship. Förra säsongen debuterade den på kalendern men var då en inbjudningstävling för 16 spelare (lite som ett kinesiskt Masters). Detta år så har den blivit en rankingturnering för 128 spelare och det är endast VM och UK Championship som kan toppa förstapriset på 150 000 pund när det kommer till rankingturneringar. För att sätta perpektiv på hur mycket rankingpoäng det egentligen är så skulle till exempel 47:e rankande Stuart Carrington ta sig upp topp 16 om man lade på vinstpoängen till hans nuvarande poäng. Det är alltså ett skutt på 31 placeringar uppåt mot toppen. 
Så helt klart så kan en turnering som denna förändra en spelares liv och möjligheter. Men med stora prispengar följer stora namn. Faktum är att endast två spelare som är rankade topp 32 inte finns med i Ghangzhou (Kyren Wilson och Ricky Walden) vilket lutar åt att vi kommer få se en toppspelare lyfta pokalen efter finalen. Och redan i den första omgången har vi fina matcher att se fram emot. Dessa är de som jag tipsar extra om att se om de sänds på tv bord: 
 
Yan Bingtao (56)-Stuart Bingham (9)   Onsdag kl 04.00
Ken Doherty (83)-Shaun Murphy (8)   Onsdag kl 08.30
Hossein Vafaei (59)-Marco Fu (5)   Torsdag kl 08.00
Michael Holt (24)-Thepchaiya Un-Nooh (41)   Torsdag kl 13.30
 
Fram till semifinalerna spelas matcherna bäst av 5 vilket sedan blir bäst av 11 och finalen spelas sedan över två sessioner i bäst av 19. Likt som jag brukar göra så ska jag nu tipsa om några spelare att ha ett extra öga på i Kina av olika anledningar.
 
Mark Selby
Kungen av snooker har endast deltagit i Hong Kong Masters än under säsongen pga en bruten tå och saknar därför matchspel. Frågan är hur lidande han kommer vara av detta under veckan och om han inkasserar en andra förlust i rad? Selby brukar ha förmågan att kunna spela sitt B-spel alternativt sitt C-spel och ändå komma ut på topp så räkna inte bort kungen i Ghangzhou.
 
Ding Junhui
Hemmastjärnan kommer till denna turnering med god känsla då han och Liang Wenbo vann World Cup i Kina för bara några veckor sedan. Många argumenterar att Ding har svårt för att spela i sitt hemland pga förväntningarna på honom men jag tycker mig se att han släpper på det mer och mer och istället njuter av spelet och det faktum att han är den bästa kinesen. För mig så kan detta bli en fantastisk säsong för världsfyran och jag håller honom som en av de stora favoriterna den kommande veckan. 
 
Ryan Day
Walesaren spelar nu sin första rankingturnering efter att ha vunnit i Riga. Det blir intressant att se om hans spel blir mer avslappnat i de senare skederna av turneringar nu då han inkasserat en vinst och om det kan leda till en ny titel inom en snar framtid? För vad är det man brukar säga..? En gång är ingen gång...
 
Cao Yupeng
Det är inte Ding som har spelat ihop flest rankingpoäng av kineserna under säsongsstarten utan det är Cao Yupeng. Han har avancerat i alla fem kval hitills och hittat formen inför denna turnering. Det ska dock nämnas att han ställs mot just Ryan Day i första omgången så en av dessa spelare kommer få respass direkt innan turneringen knappt börjat.
 
 
Turneringen kan som vanligt följas på Eurosport och Eurosport player och de första matcherna drar igång kl 04.00 på onsdagsmorgonen. Så det är bara att ställa klockan alternativt klunka kaffe hela natten så att man inte går miste om snookergodiset från Kina! 
 
 
 
 

Sammanfattning av säsongsstarten (rankingturneringar)

Kategori: Turnering

Så var 10 dagars kvalspel i Preston avklarade. Kvalomgångarna i Indian Open, European Masters och World Open har spelats och tillsammans med Riga Masters och China Championshipkvalet så har vi har nu fått en hint av vilka spelare som hittat formen tidigt under sommarmånaderna. Nedan följer en lista på vilka 13 spelare som har samlat ihop mest rankingpoäng hittills. (Placering, namn, världsranking, rankingpoäng).
 

1. Ryan Day (15)  60 000
2. Stephen Maguire (19)  35 000
3. Ken Doherty (83)  27 000
4. Mark Williams (16)  25 000
5. Joe Perry (22)  18 000
6. Anthony McGill (18)  16 000
7. Hossein Vafaei (59)  14 000
7. Mark Joyce (46)  14 000
9. David Gilbert (20)  13 600
10. Ben Wollaston (28)  13 000
10. Cao Yupeng (90)  13 000
10. Mark King (21)  13 000
10. Stuart Bingham (9)  13 000

                                                                                                                                                                          Självklart så speglas denna lista av spelarnas djupa placering i Riga Masters som är den enda färdigspelade rankingturneringen men faktum är att alla dessutom har presterat fint i de fyra första kvalomgångarna till China Championship, Indian Open, European Masters samt World Open. Alla spelare har gått rent med undantag från två förluster signerade Stephen Maguire (3-4 mot Liu Yuan i European Masters) och Mark Joyce (2-4 mot Cao Yupeng i Indian Open).

Fyra av spelarna är rankade sämre än 32:a och de två största överraskningarna måste ändå vara Ken Doherty och Cao Yupeng. Den förstnämnda åkte ur touren förra säsongen men fick en VIP-biljett in igen pga sin fantastiska karriär. Och snacka om att han tagit vara på sin andra chans till en början. Förlust i semifinalen i Riga Masters har följts av fyra segrar av fyra möjliga i kvalen och dubbelräven från Irland har hittat nytt liv.
Cao Yupeng fick respass i andra omgången i Riga men har sedan avancerat i alla fyra kvalmatcher vilket innebär att han skaffat sig fina förutsättningar framöver. 26-åringen från Kina gör sin 7:e säsong som proffs och har som bäst varit rankad på plats 44:a. Han åkte ur touren efter säsongen 2015/2016 men kvalade in direkt genom Q-School. Dagens 90:e placering på rankingen bör förbättras för Yupeng som har startat säsongen fint. 
 
Vi vänder nu på bladet och kikar på vilka spelare som startat säsongen på sämsta vis och förlorat alla sina matcher. För att få en rättvis lista så räknar jag endast med spelare som spelat i minst tre av de fem första turneringarna. 
 
 
Scott Donaldson (65)
James Wattana (74)
Kurt Dunham (97)            
David John (98)  
Sanderson Lam (106)            
Rhys Clark (106)                  
Matthew Bolton (106)
Hamza Akbar (106)
Chris Totten (106)
 
                                                                                                                                                                                   Det är alltså nio spelare som kan ta varandra i handen, ge varandra en spark i bakdelen och komma igen. Det är dock endast fyra av dessa herrar som riskerar att åka ur touren efter denna säsong. Högst placerad av dessa på rankingen är den unga skotten Scott Donaldson. 23-åringen gör sin 6:e säsong som proffs men måste ligga i framöver för att inte riskera att åka ur touren. Han har aldrig varit rankad högre än i dagsläget och för att överleva tills nästa säsong krävs det att han höjer sitt spel inte bara sett över säsongsstarten utan utöver hela sin proffskarriär. 
De övriga tre är veteranen James Wattana som spelar på en VIP-inbjudan likt Ken Doherty och Jimmy White, australiensaren Kurt Dunham samt David John
 
Här nedan lägger jag in World Open kvalmatchen mellan Neil Robertson-Sanderson Lam som var mycket välspelad.
 
Närmast på kalendern följer China Championship som spelas mellan 16-22 augusti.